Mordet på Velmira, 34, i Avesta

Stort sökande efter Velmiras kropp – längs makens flykt till Slovenien

Missing people, hundförare, helikopter och bandvagn – 60 personer deltar i sökandet

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Polisen är övertygad om att Velmira, 34, mördats.

I dag inleddes ett stort sökande på strategiska platser i Avesta – där maken kan ha dumpat kroppen på väg till Slovenien.

– Det finns ställen där man skulle kunna stanna en bil och dumpa en kropp, säger Stefan Dangardt.

Det har gått en vecka sedan en familj försvann från Avesta i Dalarna.

Polisen misstänker att en 45-årig man under förra helgen mördat sin hustru i hemmet och därefter rest söderut med parets barn, som är i förskoleåldern. Mannen blev internationellt efterlyst och greps i tisdags vid en gränskontroll i Slovenien. Barnet har flugits hem till Avesta och tagits om hand av sociala myndigheter.

Polisen: Övertygade om att hon är död

Men fortfarande vet ingen var hustrun Velmira, 34, finns.

– Tyvärr är vi nog övertygade om att hon är död. Men ingen skulle bli gladare än vi om vi fann henne vid liv, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Hur säkra är ni på att hon är död?

– Jag är fullständigt övertygad om att åklagare har på fötterna när hon inleder förundersökning om mord, och inte till exempel människorov, säger Stefan Dangardt.

Under veckan har polisen genomsökt hemmet och andra utrymmen i anslutning till huset där familen bott.

Kan ha dumpat henne längs vägen

Men under lördagen satte man igång det största sökandet hittills efter Velmiras kropp. I morse höll polisen en genomgång där man redogjorde för platser på väg ut ur Avesta där utredarna tror att Velmiras kropp kan ha dumpats.

– Han har uppenbarligen kört bilen från Avesta ner till Slovenien. Om mannen haft kroppen med sig kan han ha dumpat henne längs vägen, säger Stefan Dangardt vid polisen.

Var söker ni?

– Det är bara att titta på kartan, ska man åka från Avesta till Slovenien åker man söderut, sedan kan det bero på om man gör avstickare. Spaningsledaren har pekat ut ett antal områden där vi nu ska leta, säger Stefan Dangardt.

Insatsen består av ett tiotal poliser, inklusive hundförare och insatsledning, samt polishelikopter. Cirka 20 personer från Missing people deltar, Frivilliga Resursgruppen Avesta Hedemora bidrar med 30 personer, och hemvärnet deltar med tio personer och en bandvagn.

Polisen vill ha hem bilen

45-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord och svenska myndigheter vill få honom utlämnad snarast möjligt.

– Han kanske sätter sig emot att utelämnas och då kan det ta lite längre tid, säger Stefan Dangardt.

Polisen önskar också väldigt gärna få hem flyktbilen, en vit Nissan Juke från 2014 som är av suv-modell.

– Vi vill väldigt gärna ha tillbaka den till Sverige och undersöka den med svenska tekniker. Det finns alltid risk för kontaminering om teknisk bevisning inte förvaras och säkras på rätt sätt. Det är också intressant för oss att undersöka bilen utifrån eventuell navigationsutrustning, som skulle kunna ge vägledning.

– Får vi inte hit den i rimlig tid kan det hända att vi skickar ner egna tekniker för att undersöka i Slovenien, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här greps 45-åringen – nu släpper polisen bild på mördade kvinnan

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Velmira, 34, i Avesta

Avesta

Våldsbrott

Brott

Mord

Dalarna

Dalarnas län