Så kan hipsterskägg rädda hotad fuling

Kanske trivsamt för en flatlus. Arkivbild.
Kanske trivsamt för en flatlus. Arkivbild.

Flatlusen har varit utrotningshotad, men nu kan en ny trend vara dess räddning.

Det hoppas i alla fall den holländska biologen Kees Moeliker som funnit en flatlus i ett hipsterskägg.

Var håller flatlöss på att dö ut? Den frågan ställde sig ett gäng brittiska forskare under 2007 och kom fram till ett svar. De hittade nämligen ett samband mellan vår tids kalrakade intimmode till flatlusens tillbakagång.

Sedan dess har chefen för Naturhistoriska museet i Rotterdam och biologen Kees Moeliker lagt ner tid och engagemang på att få den lilla lusen att fortleva. För där skövling av bambuskogar hotar pandornas överlevnad, hotar skövlade underliv flatlössens existens.

Flatlöss sprider sig nästan uteslutande genom att människor har sex, då lössen tar chansen att hoppa från buske till buske.

– Könshåret är deras livsrum, deras biotop, säger Kees Moeliker till den tyska public service-kanalen Bayerische Rundfunk.

”Ha sex med så många som möjligt”

Så med andra ord, utan avelsprogram och reservat finns det mycket lite som tyder på att den tre miljoner år gamla arten ska undvika utrotning. Men Kees Moeliker vet hur var och en av oss kan ta personligt ansvar.

– Inte raka sig, det är förstås nummer ett! Och sedan bör man ha sex med så många som möjligt.

Han ser också en möjlighet för flatlusen att anpassa sig till de nya förutsättningarna och hitta nya områden där den kan leva och frodas.

– På zoologiska museet i Hamburg hittade jag ett riktigt fint exemplar – i skäggstrån! Det exemplaret är från 1917, så det är förstås länge sedan, men det är möjligt att flatlöss älskar skägg. Och nu finns det en massa ungdomar med hipsterskägg! Det kan vara räddningen.

Publisert:

LÄS VIDARE