Läsarna: Rasism vanligt inom polisen

Rikspolischefen: ”Tror inte siffrorna säger hur det egentligen är”

"Blattejävlar" och "apajävel". Tre poliser i Malmö har tagits ur tjänst efter att rasistiska kommentarer videofilmats.

Och mer än hälften av Aftonbladets nätläsare tror att detta inte var en engångshändelse – utan att rasism är vanlig inom poliskåren.

Bengt Svenson, rikspolischef, tycker att allmänheten kan ha högt förtroende för polisen.
Bengt Svenson, rikspolischef, tycker att allmänheten kan ha högt förtroende för polisen.

Under Rosengårdskravallerna gjorde polisen flera rasistiska uttalanden riktade mot ungdomarna i stadsdelen. Allting fångades på film:

– Den lille jävla apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom, frågar en polis sina kolleger.

En polis säger:

– Jag håller med han gubben på Ica i Vellinge: ”Ni har kommit till fel kommun, blattejävlar”.

Filmen har inte bara lett till att de tre poliserna bakom uttalandena har blivit anmälda och tagits ur sina nuvarande tjänster, det har även startat diskussioner om hur utbredd rasismen är inom yrkeskåren.

Rasismen utbredd

På aftonbladet.se hade vid femtiden över 50 000 läsare svarat på frågan: Tror du att det finns mycket rasism inom polisen?

Mer än hälften svarar att ja, de tror att rasismen är utbredd. 38 procent tror att det finns enstaka rötägg inom kåren. Bara 6 procent tror att personer med sådana åsikter sållas bort.

Rikspolischefen Bengt Svenson är även han upprörd över polisernas kommentarer.

– Jag är bestört av det som har sagts, förbannad rent ut sagt. Om det här skulle vara ett uttryck för attityder hos de de här poliserna så ska de bort, sådana ska inte vara poliser, säger han.

– Personer som dessa förstör för alla andra poliser som har ett bra bemötande och vill göra rätt.

Få rasister

Han säger dock att han inte tror att de här åsikterna är vanliga inom poliskåren. Som rikspolischef sitter Bengt Svenson med i polisens ansvarsnämnd dit han säger att inte många anmälningar av det här slaget inkommer.

– Alla som söker till Polishögskolan genomgår flera intervjuer och psykologtest. Men det är klart, rasism syns inte utanpå och människor kan förställa sig.

Bengt Svenson säger även att sådana här tendenser direkt ska motarbetas av kollegor och chefer och att det arbetet vanligtvis fungerar som det ska.

Vad säger du om att aftonbladet.se:s läsare tror att rasism är vanligt inom polisen?

– Det är svårt att kommentera siffrorna eftersom de är knutna till en specifik händelse, en enskild händelse, där folk har rätt att vara förbannade. Jag tror inte alls att de här siffrorna säger hur det egentligen är.

– Allmänheten kan och ska ha ett högt förtroende för polisen. Allmänhetens förtroende är viktigt för oss och vi jobbar ständigt för att agera på bästa sätt.

Publisert: