Nyheter

Berlusconi ska rädda Eluana

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Ligger i koma – men Silvio Berlusconi vill inte låta henne dö

Eluana Englaro, 37, ligger i koma sen 17 år tillbaka.

Hennes pappa vill att dottern ska få dö – men nu försöker Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lagstifta för att förhindra det.

– Vi jobbar för att kunna ingripa, säger han.

Samtidigt meddelar Eluanas advokat att sondmatningen kommer att stängas av i dag.

Eluana Englaro hamnade i koma efter en bilolycka i Norditalienska staden Udine 1992.

Hennes pappa Beppino Englaro har slagits för att hans dotter ska få dö och ärendet har tagits upp av italienska domstolar vid flera tillfällen.

”Upphör i morgon”

Advokaten Franca Alessio, som företräder Eluana Englaro, uppger enligt dagstidningen Corriere della Sera att sondmatningen kommer att upphöra från och med i dag.

Men nu vill den italienska regeringen med Silvio Berlusconi, 72, i spetsen ingripa – och förbjuda att sondmatningen upphör.

Ordalydelsen i det dekret som regeringen förberett läckte ut i går – och enligt den nya lagen kommer det vara förbjudet för anhöriga att avbryta sondmatning, skriver Corriere della Sera.

Italiens president Giorgio Napolitano, 83, ska dock ha uttryckt stark skepsis mot dekretet, liksom flera medlemmar av regeringspartierna, och ärendet har därför frysts i nuläget. Men regeringen är inställd på att gå vidare, skriver Corriere della Sera.

– Vad som än görs för att rädda en oskyldig människas liv är välkommet, säger kardinalen Renato Martino i en kommentar.

”Oerhört, ofattbart, oacceptabelt”

Oppositionsledaren Walter Veltroni är kritisk mot regeringens initiativ.

– Politiken håller på att ge sig allt för långt in i det här ärendet som inte kan annat än anförtros åt Eluanas föräldrars kärlek och ansvar och de domar som tidigare meddelats i olika instanser, säger Veltroni enligt Corriere della Sera.

Eluana Englaros pappa Beppino säger i en intervju:

– Min dotter har våldtagits, ständigt invaderats i sin kropp, offer för ett våld som hon själv hade beskrivit som oerhört, ofattbart och oacceptabelt.

– När Eluana inte finns längre, då kommer jag att återvända till den mänskliga dimensionen, därför att fram till nu har jag levt i en omänsklig dimension, säger han enligt Corriere della Sera.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: