Jordbruksverket kan ha brutit mot lagen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

27 år gammalt kött serveras på förskolor

Det svenska köttet är upp till 27 år gammalt – men har en hållbarhet på tio år.

Trots det serveras det just nu på förskolor i Polen.

Polsk polis har redan kopplats in, och nu ska Sverige undersöka om Jordbruksverket har brutit mot lagen.

Obs! Köttet på bilden tagen från ett annat sammanhang.
Foto: Lars Hedelin
Obs! Köttet på bilden tagen från ett annat sammanhang.

Tanken var att mätta svenskarna i krigstid.

Därför konserverades mer än 1,5 miljoner kilo kött under Kalla kriget, och lagrades i civila svenska lager.

Men i slutet av 1990-talet gjordes ett riksdagsbeslut att Svenska staten avvecklade sina beredskapslager av köttkonserver. Det gamla köttet testades och visade sig tjänligt, enligt Jordbruksverket – som då sålde det till ett svenskt handelsföretag för mellan 1 och 4 kronor kilot. Villkoret var att det bara fick säljas utanför EU.

– Enligt kontraktet fick köttet inte säljas inom EU, varken som livsmedel eller djurfoder. Det handlade om att köttpriset var så lågt att man inte ville störa den inre marknaden, säger Karin Åhl, Jordbruksverkets chef för avdelningen för djurskydd och hälsa, till Aftonbladet.

Inre marknad

Men ändå hamnade cirka 230 ton mellan 2006 och 2008 i EU-landet Polen, där det har levererats till krogar, förskolor och storkök i Polen, avslöjar Svenska Dagbladet som gjort ett reportage tillsammans med det polska tv-programmet Uwaga.

– Kunderna var nöjda. De kände inte någon skillnad, så det är ok, säger en av krögarna till reportageteamet.

Jordbruksverket friskrev sig

Men försäljningen kan ha gått till på olaglig väg, menar experter på Livsmedelsverket enligt Svenska Dagbladet.

De vill nu granska de tre avtal som gjordes upp då Jordbruksverket sålde det gamla köttet till handelsbolaget – och friskrev sig från ansvar för kvalitén efter den långa lagringstiden. Samtidigt vill Livsmedelsverket beslagta de kvarvarande beredskapskonserverna som fortfarande finns i ett lager i Göteborgs hamn.

– Man kan inte avtala bort ansvaret för ett livsmedel. Säljaren är ansvarig för att det inte är otjänligt. Så är livsmedelslagstiftningen och det är samma sak oavsett om varan säljs i Sverige eller utomlands, säger Louise Nyholm som är statsinspektör på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

– Vi bedömde det inte så när vi sålde det. Vi ska titta på det tillsammans med Livsmedelsverket. Det var en annan livsmedelslag då och vi trodde att köparen hade ansvaret, säger Karin Åhl till Aftonbladet.

”Riskerar förgiftning”

Köttet har en rekommenderad hållbarhetstid på max tio år. Både Jordbruksverket och det privata handelsbolag som senare sålt vidare köttet hävdar att ett välrenommérat laboratorium har testat köttet, och kommit fram till att det är mikrobiologiskt säkert.

Men det nya laboratorietest som SvD/Uwaga! låtit göra i Polen visar istället att köttet befann sig i olika grader av förruttnelse.

– Strukturen påminner om någon slags gegga, säger en av laboratoriepersonalen under testet.

– Den som äter köttet riskerar att bli förgiftad, säger testledaren Maria Walczyka till Svenska Dagbladet.

Publicerad: