De flydde i motorbåt

avEric Tagesson

NYHETER

Polisen letar spår i område runt badplats

Foto: Urban Andersson
Här landade ligan Boende vid Kanaans badplats i Grimsta hörde ett dovt muller tidigt på morgonen. Vad Aftonbladet erfar har helikoptern landat på gräsplanen och rånarna har sedan flytt i en eller flera motorbåtar.

GRIMSTA. Här bytte sannolikt några av rånarna flyktfordon.

Från helikopter till motorbåt.

Polisen har i över ett dygn letat efter spår – eller ett rånbyte.

söker bytet Polisen har i över ett dygn letat i området kring Kanaans badplats i Grimsta sedan flera personer uppgett att de hört ett dovt muller i området.

Flera personer, boende i närheten av Kanaans badplats i Grimsta, väcktes vid sextiden i onsdags morse av vad de beskriver som ”ett dovt muller”.

Enligt vad Aftonbladet erfar landade strax därefter den vita helikoptern, som av allt att döma är samma som användes vid rånet, på den stora gräsplanen vid badplatsen.

Gruppen splittrades

Ur den hoppade flera personer, varpå helikoptern lyfte och flög vidare norrut. Rånarligan upplöstes och flykten fortsatte i mindre grupper.

– Personerna som hoppade ut ur helikoptern rörde sig i omgivningarna, uppe i skogen och i strandkanten, innan de försvann i en eller flera snabba motorbåtar, säger en poliskälla.

Om båten eller båtarna väntade vid bryggan när helikoptern landade, eller om den kom senare, är oklart – ljusförhållandena var dåliga.

Spärrades av

Polisen har sedan de fick del av uppgifterna haft stora avspärrningar uppe i skogen vid badplatsen. De misstänkte att rånarna, förutom att ha bytt till båt, även kanske dumpat vapen, kläder eller rent av gömt en del av rånbytet där.

Området har sedan genomsökts noggrant av polisens kriminaltekniker och polishundar och man har även haft polishelikoptern uppe – men utan resultat.

– Personerna behöver ju inte ha lämnat något i skogen, de kan ju bara ha gömt sig där i väntan på att bli upplockade av båt.

Lätt att komma undan

I går eftermiddag avbröt man insatsen och hävde avspärrningarna.

Området Grimstaskogen ligger längs den flyktväg rånarna sannolikt tog, bara några minuters flygväg med helikopter från rånplatsen i Västberga, och den plats där helikoptern senare återfanns övergiven.

Platsen är kuperad och omgiven av skog, och även om många hundägare rör sig i området, är risken att träffa på någon klockan sex på morgonen liten.

Med båt kan man därifrån ta sig långt på Mälaren, och gå i land på ett oändligt antal platser för vidare flykt med exempelvis bil.