– Hon är ingen EU- stjärna

avJoachim Kerpner

NYHETER

Margot Wallström pekas ut som förlorare i ny bok

Hemma i Sverige framställs Margot Wallström ofta som en fulländad politiker.

I Bryssel är hon en riktig loser.

”Den fina titeln och höga rangen har inte stått för motsvarande reellt inflytande”, skriver journalisten Emily von Sydow.

Emily von Sydows nya bok.

I morgon börjar boken "Margot Wallström - Den svenska modellen" säljas i bokhandeln. Författare är EU-korrespondenten Emily von Sydow.

I boken radas Wallströms misslyckanden i EU upp. Under hennes tid som miljökommissionär gjorde hon en "stor insats". Men det mesta har gått snett sedan Wallström blev vice ordförande i EU-kommissionen och kommunikationsansvarig kommissionär 2004.

En viktig del av hennes jobb var att rädda EU:s nya grundlag från att bli nerröstad i folkomröstningar. I tre av fyra fall misslyckades hon: i Frankrike, Holland och i den första irländska omröstningen.

Wallström skulle öka valdeltagandet till EU-parlamentet. Wallström satsade nästan 100 miljoner på en informationskampanj. Resultat: valdeltagandet sjönk i 16 av 27 länder.

Wallströms kampanj för fler kvinnor på EU:s topposter har "inte varit särskilt framgångsrik".

Hennes förslag om rätt till information för EU-medborgarna havererade. Vi kan fortfarande bara önska att vi får information, inte gå till domstol för att få ut den, konsterar von Sydow.

Inte ens Wallströms blogg är den succé hon framställer den som. Hon har 50 000-80 000 besök i månaden. Det kan jämföras med till exempel den svenske EU-bloggaren Henrik Alexandersson som i mars 2009 hade 140 000 besök.

Redan från dag ett på det nya jobbet kom hon på kant med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han tog snabbt ifrån Wallström en rad viktiga maktfunktioner. "Hennes roll har mer och mer kommit att framstå som en servicefunktion till ordföranden", skriver von Sydow.

I boken konstaterar författaren att "Wallström har förkroppsligat den svenska modellen i Bryssel sedan 1999 och bilderna i svenska media har trummats ut av denna blonda norrländska virvelvind, som har sopat golvet med sina elitistiska sydeuropeiska kolleger."

En bild som inte delas av så många utanför Sverige. När Financial Times i juni 2009 utsåg de 20 mest inflytelserika "eurostars" fanns inte Wallström med på listan.

Men det är inte bara hennes eget agerande som skapat misslyckandena, enligt von Sydow:

"Hon skulle vara galjonsfigur för ett jätteskepp, som kostade massor av pengar, skrämde folk och var fult att se på, det kunde man ju räkna ut att det inte skulle vara ett framgångsrecept."