”Hon skruvar på en låtsasflaska”

NYHETER

Avslöjar en alkoholpolitik – med locket på

1 av 2
Sanna Rayman om de bortklippta bitarna i senaste ”Korseld”

Hon skruvar på en låtsasflaska och lägger i tänkta roliga kryddor. Det är för att besvara min fråga om pekpinnar i allmänhet och alkoholpolitik i synnerhet, som folkhälsominister Maria Larsson berättar att krögare nu får krydda sin egen snaps.

En bra förändring, visst, men gårdsförsäljningen och de kortade öppettiderna intresserar mig mer. Här får jag inga klara besked, men Larsson påpekar att regeringen inte måste följa utredningens förslag slaviskt. Okej. Dörren är åtminstone på glänt.

Svår balansgång

Det är en svår balansgång för en minister som under mandatperioden haft ett tydligt upplägg: värna förmynderiet. Nu ­signalerar hennes partiledare andra tongångar och då famlar Larsson lite i blindo.

Inte heller Göran Hägglund vet. I måndags talade han ­inför kristdemokratiska tjänstemän och fördjupade sina tankar om ”verklighetens folk”. Anförandet har uppmärksammats, men bara passagerna där han ”attackerar kultureliten”.

Nåja. Mest ägnade sig Hägglund åt att sätta in debatten i en KD-kontext. Det här är ­inget nytt, förklarade han. ”För KD har ärlighetalltid varit en dygd.”

Den ärligheten har suttit långt inne. För Hägglund har ju också ”attackerats”. Nämnda kulturelit har haft som vana att beskriva KD som homofober-som-vill-förbjuda-abort. Detta trots att socialministern Göran Hägglund har liberaliserat abortlagstiftningen.

Många häpnar och vredgas nu över Hägglunds retorik. Jag är mer förvånad över att han inte gått till motattack förut.

KD:s pekpinneprofil

Efter talet är det pressmöte och Hägglund utfrågas om KD:s trovärdighet gällande förmynderi. Hur matchar partiets pekpinneprofil talet om att lämna folk i fred? Svaret är, ehm, dygdigt.

– Visst har KD bidragit till detta och nu vill jag signalera att vi som parti bör tänka efter kring hur vi kan öka folks svängrum.

Han vill inte föregripa den interna debatten genom att ge konkreta exempel på politikområden. Begripligt, men jag låter det inte hindra mig från att komma med två tips i all enkelhet:

1) I?dag klubbas sannolikt FRA-lagen. Därför är många rätteligen känsliga när det ­gäller integritet och registrering m.m. Motarbeta gärna stigande aborttal, men släpp tanken om abortregister.

2) Hägglund nämnde klyftor mellan gamla och unga i sitt tal. Tja. Jämför enkrogkväll i Sverige med en i Spanien eller Tyskland och det blir omöjligt att inte fundera på hur mycket Sveriges alkohol­politik har bidragit till vår uppdelnings­kultur. Roliga kryddor i all ära.

Ett parti som tror på människor och på företagsamhet borde kunna hitta en positiv inställning till såväl gårdsförsäljning som uteliv inom sig.

Sådana besked skulle jag gärna höra i nästa Korseld!

Sanna Rayman om en minister som famlar ”lite i blindo”

Här är frågorna som klipptes bort ur ”Korseld” med Sveriges Äldre- och folkhälsominister. Om pekpinnar och alkoholpolitik.

Sanna Rayman / ledarskribent SvD och programledare Korseld