Nyheter

Klartecken för jakt på varg efter nyår

NYHETER

Beslut: Licensjakt tillåts - och vargarna får inte bli fler än 210

Vargen river upp känslor i riksdagen.

Men en majoritet ställer sig bakom regeringens förslag om att tillåta licensjakt och plantera in ryska vargar för att göra den svenska stammen sundare och starkare.

Licensjakten kan vara i gång redan efter nyår.

Vargarna ska heller inte få vara fler än 210 stycken, enligt det förslag till rovdjursförvaltning som riksdagen på onsdagen röstade ja till. Naturvårdsverket räknar efter riksdagsbeslutet med att senare i höst fatta beslut om licensjakt på varg och att den ska vara i gång i januari.

Under debatten i kammaren var det framförallt vargstammens utveckling som engagerade ledamöterna.

Socialdemokraten Helén Pettersson i Umeå kunde inte se något klokt i förslaget om att importera 20 vargar och placera ut dem i Sverige under ett antal år.

– Hur kan ni tro att ni ska få acceptans (för rovdjurspolitiken) i områden där vargar ska placeras ut av folk som sedan åker därifrån? undrade Pettersson.

Men hon hittade även bra saker i regeringens förslag, som att det lokala och regionala inflytandet över vargstammen ska bli större.

Rop om vargen

Tina Ehn (MP) och Wiwi-Anne Johansson (V) var mer kritiska till regeringens förslag. Ehn såg ett tänkande genomsyrat av en Stora Stygga Vargen-syn och Johansson undrade om regeringen alls anser att vargen ska få finnas. Hon kritiserade att Naturvårdsverket nu ska kunna lämna över fler beslut om skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna.

Moderaten Bengt-Anders Johansson pekade på splittring i den rödgröna oppositionen och hävdade att regeringens förslag visar att allianspartierna verkligen uppfyller sina löften.

– Förslagen är en framgång för människorna, rovdjuren och tamdjuren, sade han.

– Det kommer att minska tjuvjakten.

Johansson hävdade att de nya förslagen banar väg för en sundare vargstam i stället för en som försvagas av inavel.

Gick emot

Jan-Emanuel Johansson (S) var positiv till att plantera in vargar. Men han såg logiska tankevurpor i regeringens förslag, mest i fråga om att licensjakt ses som ett medel för att få en friskare stam.

– Ska vi bevara genom att skjuta dem vi vill bevara? undrade han.

Som en kommentar till inläggen om att jakthundar har dödats av varg påpekade han att skulden ligger hos jägarna.

– Det är inte vargens fel att han skyddar sig när det kommer en hund inspringande i hans revir, och det är inte hundens fel, det är jägarens.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter