Nyheter

Storbritannien vill stänga av illegala fildelare

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Nytt lagförslag ska kunna stoppa internetanvändare

Den brittiske närings- och industriministern lord Peter Mandelson vill göra det möjligt att stänga av illegala fildelare från internet.
Den brittiske närings- och industriministern lord Peter Mandelson vill göra det möjligt att stänga av illegala fildelare från internet.

Den brittiska regeringen förklarar krig mot de illegala fildelarna.

Enligt ett nytt lagförslag ska piraterna kunna stängas av från internet – utan rättslig prövning.

– Illegal fildelning är moraliskt och ekonomiskt förkastligt, säger den brittiske närings- och industriministern lord Peter Mandelson.

Det nya brittiska lagförslaget är tänkt att fungera i två steg.

I ett första steg ska internetanvändare som laddar ner eller sprider upphovsrättsskyddat material kunna få sin bredbandshastighet begränsad eller bli förbjudna att använda vissa nedladdningsprogram.

I ett andra steg ska fildelare som fortsätter att bryta mot lagen kunna stängas av från internet, utan att det först sker en rättslig prövning.

Tanken är att den första delen av lagförslaget ska börja gälla i april 2010 och den andra hårdare delen under våren 2011.

"Chockad"

Enligt förslaget ska den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Ofcom, vara tillsynsmyndighet för den ny lagen, uppger BBC.

– Jag blev chockad när jag hörde att bara 1 av 20 nedladdade låtar laddas ner lagligt i Storbritannien. Men jag tror inte att den nya lagen kommer att leda till massavstängningar. Fildelarna kommer att få två varningar, och stängs de av ska de kunna överklaga, sa Lord Mandelson under en debatt i går enligt BBC.

Nelson tilläger att han inte tror att den illegala fildelningen kan stoppas med lagar i enbart Storbritannien. Han förväntar sig därför ett utökat samarbetet mellan europeiska länder för att stoppa piraterna.

"Illa uttänkt"

Men alla är inte nöjda med lagförslaget. Internetleverantörernas branschorganisation ISP TalkTalk säger att förslaget är ”illa uttänkt” och menar att det kommer att leda till onödig belastning på landets domstolar.

Förslaget säger också att den nya lagen ska finansieras av internetleverantörerna genom dyrare avgifter för användarna. ISP anser dock att upphovsrättsinnehavarna ska stå för konstnaden.

– Vi kommer att motarbeta alla förslag som syftar till att försämra för våra användare, säger ISP i ett uttalande.

Hårdare tag i Europa

Det brittiska lagförslaget är en del av de allt hårdare lagarna som slår mot internetanvändare i Europa.

I Frankrike röstades en liknande lag igenom i höstas. Enligt den ska illegala fildelare kunna stängas av från internet i upp till ett år – utan att få saken prövad i domstol.

– Jag är väldigt orolig för att de här lagarna snart kommer att gälla i hela EU. Att stänga av internetanvändare utan att först pröva saken i domstol är ett hot mot yttrandefriheten och rättssäkerheten, säger den svenska EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Svårt få igenom förändringar

Förhandlingar kring det omdebatterade Telekomförslaget i EU, som också syftar till stänga av fildelare som bryter mot lagarna, sker just nu mellan EU-parlamentet och ministerrådet.

Parlamentet har krävt att en avstängning av fildelare inte ska få ske utan att det först prövas i domstol. Ministerrådet har varit kritiskt till kravet, och för två veckor sen slog parlamentets egna jurister fast att EU inte kan kräva att medlemsländerna ska pröva saken i domstol.

På torsdag nästa vecka ska en förlikningskommitté försöka komma fram till en lösning.

– Tyvärr tyder allt på att vi inte kommer att få igenom vårt krav på rättslig prövning, och då kommer fildelningslagarna liknande dem i Frankrike och Storbritannien gälla i hela EU, säger Svensson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: