Här stoppas trafikdåren

avZendry Svärdkrona

Polisen för krig mot de notoriska förbrytarna

1 av 3 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
femte gången Kristoffer Samsing och Marcus Larsson stoppar den 18-årige mannen. Det är femte gången polisen kommer på honom med att köra bil, trots att han saknar körkort. Bilen tas i beslag och forslas bort.

Här slår polisen till i kriget mot Stockholms farligaste trafikgalningar.

Den 18-årige mannen blir av med sin Volvo för gott.

– Föraren har kört olovligt fyra gånger och är känd för annan brottslighet, säger poliinspektör Kristoffer Samsing.

Bilen, en Volvo S80, stoppas på Vasagatan i centrala Stockholm. Det är femte gången som föraren kör utan körkort och upptäcks av polisen.

Bilen kommer att tas i beslag och säljas. Pengarna tillfaller staten.

”Sända ett budskap”

Kristoffer Samsing och hans kollega Marcus Larsson från närpolisen i Klara kallar på en bärgare som kör iväg med Volvon.

– Vi vill sända ett budskap till buset och det är att ställa bilen hemma, säger Kristoffer Samsing.

Den 18-årige bilägaren och hans sällskap får gå hemåt i natten.

Samsing arbetar med den så kallade invitmodellen som riktar sig mot vaneförbrytare i trafiken. Polismästardistriktet i city har mer eller mindre förklarat krig mot ett hundratal personer som kör bil utan körkort. Ofta är de påtända av knark eller berusade – och utan hänsyn till sina medtrafikanter kör de dagligen bil i centrala Stockholm.

Smitit från olyckor

I några fall har dessa personer kört ihjäl andra människor – och sedan smitit.

– Det handlar om att vara på dem hela tiden, beslagta deras bilar och se till så att de ledsnar, säger han.

En halvtimma efter tillslaget mot Volvon stoppas en bil på Centralbron. Också den bilen tas i beslag med stöd av trafikbrottslagen.

Den här föraren har varit med tidigare.

– För två månader sedan tog polisen en Saab för mig vid centralstationen, säger den 45-årige mannen.

Mannen bor på ett behandlingshem för alkoholister och har ett digert brottsregister. I bilen hittas en hel del verktyg med okänt ursprung.

Färre brott

Bilarna kommer inte

att återlämnas till ägarna om inte en åklagare säger annat.

Om en person gjort sig skyldig till tre–fyra olovliga körningar under ett halvår har polisen möjlighet att ta bilen i beslag. Bilföraren behöver inte ha gjort sig skyldig till annan brottslighet. Det räcker att man kör bil utan körkort.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att minska brottsligheten. Grovt kriminella använder oftast bilen när de ska begå brott. Blir de utan bil blir det förhoppningsvis ett och annat brott mindre, säger Kristoffer Samsing.

Trafikbrottslagen 7 §

Kört bil utan körkort fyra gånger på ett halvår? – då kan du bli av med bilen.

Ett fordon som har använts vid brott får förklaras förverkat, om det behövs för att förebygga fortsatt sådan brottslighet och förverkande inte är oskäligt. Då tas bilen i beslag och säljs sedan. Pengarna som kommer in från försäljningen tillfaller staten.

Om en person kört rattfull eller vid några tillfällen under en halvårsperiod kört bil utan körkort kan en polisman fatta beslut om att bilen skall tas i beslag för att förverkas. Polismannens beslut prövas alltid av en åklagare.