Nyheter

Bråk upplöser kommunstyrelse

Av: 

Tobias Österberg

Emma Gårdsäter

NYHETER

Efter ett utdraget politiskt bråk i Eslöv begär kommunstyrelsen att bli upplöst.

– Vi har fått nog, säger ordförande Cecilia Lind (S).

Bakgrunden till den ovanliga begäran är att kommunens ordförande i gymnasienämnden vägrat att anpassa sig till de ekonomiska ramarna och överskridit budgeten med 16 miljoner kronor.

Blocken är överens

Partikollegerna i Socialdemokraterna har tagit sin hand ifrån kvinnan, den lokala S-styrelsen har uppmanat henne att avgå och genom att meddela att hon inte längre tänker rösta med sitt parti har hela maktbalansen i kommunen rubbats.

– Det här är vårt enda sätt att bli av med henne, förklarar Cecilia Lind att kommunstyrelsen nu ber kommunfullmäktige att återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i gymnasienämnden och kommunstyrelsen.

Dessutom har Moderaterna inte förtroende för den man som är vice ordförande i kommunstyrelsen enligt Skånska Dagbladet. Det har lett till att den rödgröna gruppen och den borgerliga alliansen är överens om att att återkalla samtliga förtroendeuppdrag i kommunstyrelsen och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

– Det är lite sandlåda över politiken. Men vi har inte råd att sitta och slåss i sandlådan när konjunkturen vänder och skatteintäkterna minskar. Vi har inte varit bättre. Vi måste ha en fungerande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. Därför kommer vi att rösta för förslaget, säger Lesley Holmberg, Fp, till Skånska Dagbladet.

Stöd av kommunlagen

Tillvägagångssättet har stöd i kommunallagen där det står att fullmäktige får återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i en nämnd eller i kommunstyrelsen när den politiska majoriteten där inte längre är densamma som den i fullmäktige.

I det här fallet har det blivit så eftersom kvinnan tydligt annonserat att hon inte längre tänker följa socialdemokratiska beslut utan rösta efter eget huvud.

– I och med det hamnar vi alltid i minoritet i förhållande till det borgerliga blocket trots att vi har sex platser var i kommunstyrelsen, säger Lind till TT.

Den sjunde platsen hör till Sverigedemokraterna som alltså har en vågmästarroll i kommunen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter