”Jag vet inte om jag klarar det”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sms-trafiken åklagarens viktigaste bevis

sörjer sin vän Den 15-åriga flickans vänner samlades vid minnesplatsen i Stureby utanför Stockholm för att sörja. 15-åringen tros ha blivit mördad av en 16-årig bekant under en fest. Hon sågs med 16-åringen på kvällen, strax efter att hon skickat ett sms till den kompis som hon skulle ha gjort sällskap med hem.
Foto: ANDREAS BARDELL
sörjer sin vän Den 15-åriga flickans vänner samlades vid minnesplatsen i Stureby utanför Stockholm för att sörja. 15-åringen tros ha blivit mördad av en 16-årig bekant under en fest. Hon sågs med 16-åringen på kvällen, strax efter att hon skickat ett sms till den kompis som hon skulle ha gjort sällskap med hem.

”Jag skulle kunna döda för din skull”.

Med de orden förklarade tonårspojken sin kärlek för sin flickvän.

Ett desperat försök att få henne tillbaka.

Några veckor senare ströp han Therese Johansson Rojo, 15, till döds.

I efterhand har polisen kartlagt de två misstänkta ungdomarnas sms-trafik. Konversationen vittnar om en förtvivlad kärlek som slutade i en mardröm för alla inblandade.

Den 16-årige pojken var desperat i sina försök att få tillbaka sin flickvän och det fanns bara ett sätt. Han var tvungen att döda Therese Johansson Rojo, flickan som han tidigare varit otrogen med. Ett protokoll med hundratals meddelanden mellan pojken och flickan, ingår i förundersökningen. Under rättegången, som startar den 19 augusti, kommer sms:en att vara åklagarens viktigaste bevisning mot flickan.

Nekar till brott

Hon misstänks för anstiftan till mord, men nekar till brottet.

– Jag uppmanade honom till det, men det var bara ett spel. Jag trodde aldrig att han skulle göra det, säger hon i polisförhören.

Men pojken tog hennes ord på allvar. När mordet första gången tas upp är det i ett meddelande från honom.

”N(Förnamnet), jag ber dig. Om du tar mig tillbaka så lovar jag att du ska komma att älska mig som du gjorde en gång i tiden. Jag ska ställa upp för dig mer än någonsin. Om du förlåter mig för det jag gjort och hur har varit på sista tiden.../Jag mår så jävla dåligt nu att jag inte vet vad jag ska ta mig till...jag skulle kunna döda för att ta dig tillbaka...Och jag menar det. jag skulle kunna döda i princip vem som helst. Utan dig så dör jag själv.”

Ångrar sig

Men efter hand börjar pojken att vackla. Han ångrar sig och vill inte längre genomföra något mord.

”Jag orkar inte mer. Jag klarar inte av att ha den här pressen att jag måste göra det innan du kommer hem. Jag vill så jävla gärna visa att jag älskar dig mer än allt, men jag vet inte om jag klarar av det här.”

Han ber om att få slippa.

”Snälla låt mig visa det på något anat sätt, skriver han.”

”Har du gjort det än?”

Men flickan ger inte vika på sitt krav.

"Jag klarar inte av att sitta bredvid henne på T-banan. Hon ska dö”, skriver hon.

Senare, den 31 maj en vecka innan Therese hittas mördad, skickar hon ännu ett meddelande till pojkvännen.

”Har du gjort det än?”

Hon får svar samma kväll vid halv tolv.

”Det har inte gått, ska försöka i morgon bitti och om det inte går då så får jag ta efter skolan följer efter henne i så fall. Snälla bli inte arg för att jag inte har gjort det.”

Förlorar behärskningen

Under mordkvällen tar pojken Therese Johansson Rojo åt sidan vid två tillfällen. Andra gången förlorar han behärskningen. Han tar upp en pinne och slår henne i huvudet. När hon frågar vad han håller på med attackerar han på nytt.

I förhör med polisen förnekar pojken först brottet. Men vid tredje förhöret bryter han samman. Han berättar hur han kastar sig över Therese och tar ett stryptag runt hennes hals. Till slut, efter en lång kamp, ligger hon livlös på marken.

Då ringer han upp till sin flickvän.

– Jag har gjort det, hon är död.

Publicerad: