22 skjutna – första dagen

Massjakt på vargar i Sverige

Minst 22 vargar sköts redan den första jaktdagen.

I Dalarna och Värmland stoppades jakten först, trots att de hade störst tilldelning på nio vargar per län.

Men efter dagens klappjakt i skogarna växer kritiken mot den licensierade vargjakten.

Riksdagens beslut om att tillåta licensjakt på 27 vargar i fem olika län har fått hård kritik från flera djurrättsorganisationer.

I dag startade jakten, som är den första i sitt slag i Sverige på 45 år. Sammanlagt har cirka 12 000 jägare registrerat sig för att delta.

Vid tre-tiden på eftermiddagen hade 22 vargar påskjutits. Nio i Värmlands län, nio i Dalarnas län, två i Örebros län, en i Västra Götalands län och en i Gävleborgs län.

WWF kritiserar

Alla skjutna vargar har inte bekräftats döda. Men i Dalarna avbröts jakten vid 13.30-tiden, efter man fått in rapporter om åtta bekräftat dödade vargar och ett flertal påskjutningar, där man ännu inte vet om djur har fällts.

– I slutändan kan det innebära att fler vargar än vad som är tillåtet har fällts, säger Stig Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna.

Enligt riksdagens beslut ska det inte finnas fler än 210 vargar i Sverige. Anledningen är bland annat att det svenska vargbeståndet hotas av inavel och därför tillåts vargjakt mellan den 2 januari och 15 februari i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebros och Västra Götalands län.

Senast i raden att kritisera jakten är Världsnaturfonden, WWF.

Föreningen anser att beslutet saknar vetenskaplig förankring och att vargstammen hotas om den minskar.

Nu har WWF vänt sig till EU för att försöka stoppa den svenska vargjakten.

– Tillsammans med Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen har WWF begärt att få träffa EU-kommissionen för att ge vår syn på den svenska vargjakten, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF, i ett pressmeddelande.

"Risk för överskjutning"

Även den Svenska Rovdjursföreningen oroas över vargjakten

– Risken är stor att man skjuter betydligt fler än kvoten. Det finns väldigt många registrerade jägare. Dessutom har flera viktiga bestämmelser i jaktlagen lyfts.

– Motorfordon får användas och det är mycket tätt i skogsbilsvägnätet. Jakten kan bli vansinnigt effektiv, säger Rovdjursföreningens ordförande Krister Persson.

Publisert: