Ögonvittnen: ”Det dröjde för lång tid”

NYHETER

Många av de som bevittnade branden i Rinkeby menar att det tog för lång tid innan brandkåren var på plats.

Under en presskonferens i går försvarade vice brandchef Christer Ängehov räddningstjänstens insats.

– Vi var på plats efter tio minuter, säger han.

– Det är en helt normal utryckningstid och rökdykare kunde gå in i huset direkt. Minuter efter den första styrkan från Kista var ytterligare personal från andra stationer på plats. Inom en halvtimme fanns 20 man på plats och totalt kom 50 brandmän till platsen, fortsätter Ängehov.

Avvaktar med att gå in

Att man skulle ha väntat med att köra fram till den brinnande lägenheten och påbörja arbetet med att rädda liv, tillbakavisar Ängehov helt.

– På grund av att vi tidigare mötts av stenkastning i området händer det att vi avvaktar med att gå in om det till exempel gäller en brand i en papperskorg. Men vi avvaktar aldrig om det är liv i fara, säger han.

Ängehov har dock full förståelse för att de som larmade tyckte att det tog lång tid.

– Står man och ser på ett brinnande hus känns minuter som timmar, säger han.

Har provkört sträckan

Aftonbladet har, i laglig hastighet, provkört den 4,2 kilometer långa sträckan mellan brandstationen i Kista och den branddrabbade lägenheten på Kuddbyvägen 12 i Rinkeby.

Det tog 6 minuter och 27 sekunder. Lägger man till tid för att larmet från SOS ska nå räddningstjänsten och den tid det tar för brandmännen att sätta sig i sina bilar bör utryckningen gått att genomföra på cirka 9 minuter.

Om räddningstjänsten har gjort något fel kommer en utredning att visa.

– Det är rutin att koppla in haverikommissionen när så här pass många människor har dött. Utredningen får visa vad vi kunnat göra bättre och hur man kan göra för att förebygga att en sådan här katastrof inträffar igen, säger Ängehov.