Regerande kommunister mot valseger i Moldavien

NYHETER

Det styrande Kommunistpartiet ser som väntat ut att ha vunnit valet i Moldavien. Men det ryskvänliga partiet kommer att behöva söka stöd hos oppositionen för att kunna styra Europas fattigaste land.

Enligt en vallokalsenkät som Reuters citerade efter valet på onsdagen fick president Vladimir Voronins kommunistparti flest röster, men inte så många mandat i parlamentet som krävs för att partiet fullt ut ska kunna kontrollera det kommande presidentvalet.

Kommunisterna får enligt undersökningen 45 av 101 mandat. 61 röster i parlamentet krävs för att få fram en ny president.

Voronin hade under valdagen varnat oppositionen för att återigen protestera när landet gick till val - för andra gången på fyra månader.

Mellan öst och väst

Förhoppningen är att det nya parlamentet, och dess val av näste president, ska sätta punkt för det häftiga missnöje som uppstod sedan Kommunistpartiet utropat seger efter valet i april.

– Jag tror inte att det finns krafter som är redo för att organisera sådana protester igen. Moldavien kan inte tillåta det en andra gång, sade den kritiserade partiledaren Voronin när han röstade.

Valet kommer att påverka hur Moldavien - en före detta Sovjetrepublik med 4,3 miljoner invånare som är inkilad mellan Rumänien och Ukraina - hanterar sin politiska ställning mellan Ryssland och EU.

Tvingades till nyval

Voronin säger sig vara öppen för att bilda koalition med oppositionspartierna, efter att tidigare ha anklagat dem för att vilja genomföra en kupp.

– Jag hoppas att vi efter det här valet kan lämna krisen bakom oss och arbeta för att bekämpa den ekonomiska krisen. Vi kan inte ha val hela tiden, sade han.

Efter förra valet i april försökte kommunisten Voronin förgäves få parlamentet att välja Zinaida Greceanii som sin efterträdare, eftersom han själv inte kan omväljas som president. De borgerliga anklagade Kommunistpartiet för att ha stulit röster i valet och bojkottade omröstningen. Efter våldsamma protester tvingades till slut Voronin utlysa nyval.

TT