Försoningsöl i Vita huset

NYHETER

Med kall öl försökte president Barack Obama på torsdagen kyla ner den heta rasdebatten som blossat upp i USA.

Pressuppbådet hölls på avstånd när presidenten, professorn och polisen slog sig ner i Vita husets rosenträdgård.

Obama hade bjudit in den svarte Harvardprofessorn Henry Louis Gates och den vite polisassistenten Jim Crowley för att försöka sätta punkt för en händelse som fått rasmotsättningarna att blossa upp.

Gates greps av Crowley utanför sitt hem i Cambridge, Massachusetts, den 16 juli. Professorn hade tvingats bryta sig in i sitt hem då dörren var trasig. Efter hård ordväxling grep Crowley professor Gates för förargelseväckande beteende, trots att Gates bevisat att han var husets ägare.

Ursäkt från Obama

När Obama, god vän till Gates, kallade gripandet "enfaldigt" blev debatten än häftigare. Han anklagades bland annat för omvänd rasism mot vita. Obama ringde i förra veckan upp Crowley och bad om ursäkt för sitt hårda ordval, men tillade att han stod fast vid att "det var en överreaktion att dra ut professor Gates ur sitt hem och föra honom till polisstationen".

Obama bjöd därefter in såväl Crowley som Gates till Vita huset för ett försoningssamtal över en öl. De fick på torsdagskvällen sällskap av vicepresident Joe Biden runt ett trädgårdsbord i Vita husets rosenträdgård. Medieintresset var enormt och tv-tittare informerades om allt ifrån ölsorter och typ av glas till vilka olika snacks som bjöds. Obama försökte inför det som medierna döpts till "öltoppmötet" tona ner förväntningarna. Det handlade bara om några grabbar som tog en öl och lyssnade på varandra, sade han.

"Nyttig lärdom"

Efteråt sade Obama i ett skriftligt uttalande att de hade haft en "vänlig, eftertänksam konversation". Han hoppades att "vi alla har kunnat dra nyttig lärdom av episoden".

Crowley, en välrenommerad polis som utbildat andra poliser om riskerna med rasfördomar, sade att ingen hade bett om ursäkt, men att de haft en artig och konstruktiv diskussion. Han och Gates var fortfarande inte överens i alla frågor men att de inte hade ödat för mycket tid på att prata om det förflutna utan tittat framåt, sade han.

På frågan om Obamas bidrag till samtalet svarade Crowley:

- Han stod för ölen.

TT