Miljövänlig sommar

NYHETER

Tänk på naturen även under semestern.

Semestra mijövänligt i år - stanna i Sverige. Men även när du stannar hemma så finns deten del saker att tänka på för att hålla din sommar så ren som möjligt. Här är tipsen.

Trenden i år är att stanna i Sverige under semestern. Det är bra för plånboken – men också för miljön. Förutom att det finns en mängd spännande saker att upptäcka i sommar-Sverige, så hjälper du till att minska växthuseffekten genom att strunta i att flyga.

Här är bästa tipsen på hur du kan göra din semester mer miljövänlig i sommar:

Sopsortering

Handla ekologiska produkter, och inte mer än du behöver.

Tänk på att ta med resten av tändvätska hem från picknicken.

Om du målar huset i sommar – se till att inte köpa mer färg än du behöver, så slipper det bli en massa farligt avfall över.

Har du inte möjlighet att sortera ut alla slags avfall, börja då med det viktigaste: farligt avfall. Det ska lämnas separat. Exempel på farligt avfall är glödlampor, batterier (även inbyggda), lim, färg (även nagellack), sprayflaskor med mera.

Små behållare från värmeljus tar inte mycket plats att samla, men de spar väldigt mycket energi när de återvinns.

Nästa steg i sopsorteringen är att sortera ut konservburkarna, marmeladburken, schampoflaskorna, mjölkkartongen och tidningarna också.

Läs mer här.

Aktiviteter

Att paddla kanot, vandra, cykla, ro och jogga är miljövänliga aktiviteter. Om du ska förflytta dig – lämna bilen hemma och åk tåg. Båtkörande och vattenskptrar är riktiga miljöbovar.

Fiske

Att fiska är för många en av semesterns mest avslappnande aktviviteter. Men det storskaliga fisket utgör en av de värsta hoten mot våra hav. Genom att välja rätt fisk, både vid eget fiske och i mataffären, kan du bidra till arbetet att rädda värdshaven. Välj dessa fiskar: aborre, gös, gädda, sej, sill, strömming. Undvik dessa: hälleflundra, havskatt, marulk, rödtunga och sjötunga och ål.

Minimedia