Starkt skalv skakade Italien

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg, TT-AFP, TT-Reuters

NYHETER

En kraftig jordbävning skakade mellersta Italien sent natten till måndagen.

Byggnader kollapsade och sprack i staden L'Aquilas åldriga delar.

Nära 100 personer ska ha omkommit i det italienska jordskalvet och dödssiffran väntas stiga, rapporterar den italienska tidningen La Repubblica.

Foto: AP
Räddas ur rasmassorna Räddningsarbetare bär ut en skadad kvinna på en bår i staden L'Aquila, i Italien.

– Det här är den värsta katastrofen i Italien sedan millennieskiftet, säger Guido Bertolaso som är chef för räddningstjänsten och utsedd att hantera situationen i Abruzzo till Corriere Della Sera.

Nära 100 personer ska ha dött och cirka 1 500 ska ha skadats i samband med jordskalvet.

De flesta låg och sov när skalvet inträffade och dödssiffran väntas stiga, eftersom många byggnader kollapsade.

Samtidigt meddelade premiärminister Silvio Berlusconi att han har ställt in en planerad resa till Moskva med anledning av den förödande jordbävningen.

– Jag reser till L'Aquila. Jag har ställt in min resa till Moskva eftersom jag anser att läget är sådant att regeringschefens närvaro vid platsen för jordbävningen kan vara av värde, förklarade han.

Epicentrum nära Rom

Epicentrum låg omkring nio mil nordöst om Rom och skalvet inträffade en mil ner i jordskorpan. Det nådde 6,3 på Richterskalan, rapporterade USA:s geologiska myndighet. Det var det dittills starkaste i en serie i trakterna runt Aquila under söndagen och måndagen.

Flera tusen byggnader i det drabbade området har förstörts eller skadats, enligt italienska räddningsmyndigheter. Människor är fast i rasmassorna av ett hus i L'Aquila som är regionhuvudstad i Abruzzo och räddningspersonal har kommit dit, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Inga uppgifter om svenskar

Det bor ett antal svenskar i det jordskalvsdrabbade området i Italien, uppger Ellinor Lundmark vid UD:s pressjour. Hon har varit i kontakt med svenska ambassaden i Rom som kommer att kontakta samtliga under dagen.

– Vi har inga uppgifter om att det ska finnas svenskar bland de dödade, säger Lundmark.

Svagare skalv

Jordbävningar har många gånger ställt till med svåra skador i Italien. Sju människor, fem av dem barn, dödades när en skola och förskola kollapsade i staden San Giuliano di Puglia av ett skalv i landskapet Apulien i oktober 2002. Ett tjugotal skadade människor drogs fram ur ruinerna. En åldrig kyrka i trakten fick svåra skador av skalvet som var på 5,4 och betydligt svagare än måndagens.