”Över hundra tusen döda i skalvet”

Desperat kamp för att undsätta de överlevande

Över 100 000 människor befaras ha omkommit i jordbävningen som i går lamslog Haiti.

Och nu strömmar hjälpen till Haiti.

– Vi behöver medicin. Vi behöver medicinsk hjälp i allmänhet, säger Haitis president Rene Preval till CNN.

Situationen i Haiti beskrivs som kaotisk. Hur många dödsoffer som krävts i jordbävningen kan ta månader att utreda. Men Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive befarar att det är fler än 100 000.

– Jag hoppas att det inte är sant. Jag hoppas att folk hann ta sig ut. Men så många, många byggnader och så många kvarter totalt förstörda, och i en del områden ser vi inte ens folk, så jag vet inte var de människorna kan vara, sade han till CNN.

De närmsta dagarna är det livsviktigt att hjälpen kommer fram i tid. Och nu har hjälpen börjat att strömma in till Haiti.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade att organisationen ska ge runt 70 miljoner i direkt bistånd.

Flera länder skickar team

Även Världsbanken lovade runt 700 miljoner kronor till Haiti.

Räddningsteam från Kina, Island, Frankrike och Storbritannien är på väg.

Även president Barack Obama har lovat att hjälpen från USA så snabbt som möjligt ska nå Haiti.

– Mina tankar är hos de som drabbats av jordbävningen. Jag ber för dem, säger han enligt AFP.

Svenska Sida gör nu sex miljoner koronor tillgängliga för akuta insatser. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap får 450 000 kronor för insatser i landet, och ytterligare 20 miljoner kronor i eventuella fortsatta insatser.

Just nu är två svenska IT-tekniker påväg till Haiti för att bistå med teknisk utrustning.

Island skickar 37 räddningsspecialister

Huvudstaden Port-au-Prince, ligger till stora delar i ruiner. Vittnen på plats beskriver hur de döda nu staplas längs med gatorna. Samtidigt hörs det rop på hjälp från överlevande under rasmassorna.

Jordskalvet är på väg att bli en av de naturkatastrofer som krävt flest liv i modern tid. I tsunamin i Indiska oceanen 2004 omkom cirka 225 000 personer.

UD osäkra

Hur många svenskar som befinner sig i landet är fortfarande oklart. Tidigare uppgav UD att "ett tiotal" svenskar fanns i Haiti då skalvet ägde rum men att sju av dessa ska ha kontaktat sina anhöriga.

Men efter många motstridiga uppgifter vill UD nu inte lämna något besked om försvunna svenskar.

– Vi fortsätter sökandet. Men eftersom uppgifterna om antal varierar är det svårt att säga något säkert, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

UD har dock fått kontakt med tre svenska FN-anställda som tidigare saknats.

Ett isländskt flygplan med humanitär hjälp ska landa i Port-au-Prince på onsdagskvällen svensk tid. Enligt UD kommer svenskar på Haiti att erbjudas plats på planet för att flyga hem.

Byggnader raserade

Högkvarteret för FN:s fredsbevarande styrkor i landet totalförstördes. Ett tiotal personer ur FN:s personal har bekräftats döda och drygt 200 saknas, enligt AFP. Bland de döda finns brasilianska, jordanska och kinesiska medborgare.

Den tunisiske chefen för FN-styrkorna och "alla i hans närhet" befaras finnas bland de omkomna, uppger Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner.

Enligt FN:s uppskattningar lever 238 000 människor i de områden som drabbades värst av "våldsamma" eller "extrema" skakningar under jordbävningen.

Totalt bor cirka 2,2 miljoner invånare i huvudstaden Port-au-Prince och den omkringliggande Västra provinsen, och enligt Röda korset har runt 3 miljoner människor berörts av skalvet.

Ett av de fattigaste länderna

Henry Bahn, en amerikansk jordbruksrepresentant som besöker Haiti, vittnar om panik i huvudstaden.

– Alla är panikslagna och springer runt och skriker. Det råder fullt kaos här, säger han, till AP.

Haiti är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet och har cirka nio miljoner invånare. Landet är helt beronde av stöd utifrån.

Den kraftiga jordbävningen inträffade 15 kilometer sydväst om Port-au-Prince och cirka 14 mil öster om den haitiska staden Les Cyes.

Skalvet hade en magnitud på 7,0, enligt US Geological Survey (USGS) och 7,3 enligt andra institut. Det följdes av flera kraftiga efterskalv.

Skalvet i Haiti

Till att börja med rapporterades att det kraftiga jordskalvet, som inträffade sent på tisdagskvällen (svensk tid) ägt rum i Karibiska havet och en lokal tsunamivarning utfärdades.

Då lokaliserades skalvet till vattnen utanför Carrefour, ett mestadels fattigt område i utkanterna av Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Senare korrigerades uppgiften till att centrum var på land, cirka 15 kilometer sydväst om Port-au-Prince och cirka 14 mil öster om den haitiska staden Les Cyes samt kring 14,5 mil västnordväst om Barahona-provinsen i Dominikanska republiken.

Skalvet hade en magnitud på 7,0, enligt US Geological Survey (USGS) och 7,3 enligt andra institut. Det följdes av flera kraftiga efterskalv.

Huvudskalvet inträffade på cirka en mils djup, enligt USGS.

Källor: AFP, Reuters, TT

Så kan du hjälpa de drabbade:

Röda korset PG: 900800-4. Du kan även sms:a AKUT till 72900 och skänka 50 kronor (som debiteras på din telefonräkning) eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med "Haiti".

Rädda barnen PG 902003-3 eller skicka sms 10KATASTROF (10 kr), KATASTROF (50 kr) till 72950.

Hoppets stjärna PG: 900253 - 6 eller sms STAR till 72930 och bidra med 100 kronor.

Läkare utan gränser PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900603-2, SMS:a ordet LIV till 72990 (50 kr).

Unicef Ge 50 kr – SMSa ”haiti” till 72900, sätt in ditt bidrag på postgiro 902001 -7 eller bankgiro 902001-7, märk talongen ”Haiti”.

Svenska kyrkans internationella arbete

Plusgiro 90 01 22-3, Bankgiro 900 122-3. Märk talongen "Haiti" Eller SMS:a "haiti" till 72950 så bidrar du med 50 kronor.

Läkarmissionen Plusgiro: 90 00 21-7 , Bankgiro: 901-7187. Märk talongen ”Haiti". Eller SMS:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren.

SOS Barnbyar Plusgiro 90 02 29-6 eller Bankgiro 900-2031. Märk talongen "Haiti" eller SMS:a "SOSHAITI" till 72930, så bidrar du med 50 kronor.

Plan Sverige Plusgiro 90 07 31-1 eller Bakgiro 900-7311. Märk talongen "Haiti" eller SMS:a "HAITI" till 72 910 så bidrar du med 50 kronor.

Nyheten om att fem FN-svenskar saknas på Haiti skickades ut till tusentals mobiler som sms-flash den 13 jan kl. 12.40

Beställ nyhetsflash till din mobil du också – så får du besked om de största nyheterna först

Ett av världens fattigaste länder

Haiti ligger på den västra delen av ön Hispaniola i Västindien, Dominikanska republiken ligger på den östra delen.

Haiti, med cirka 9 miljoner invånare, är ett av världens fattigaste länder. Medelinkomsten är cirka 3 500 kronor per år och mer än hälften saknar tillgång till rent vatten.

Landet har flera gånger drabbats av naturkatastrofer under senare år.

Publisert: