Nyheter

Ulf Olsson död – tog sitt liv

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Dömde dubbelmördaren begick självmord på rättspsyk i Sundsvall i morse

Klockan fem i morse la han ut sitt avskedsbrev på nätet.

”Det bästa för mig är helt enkelt att bara få dö, än att sitta här som en levande död”, skrev han.

Sedan tog dömde mördaren Ulf Olsson, 58, sitt liv.

Larmet till polisen kom in klockan 6.27 i morse.

En person hade hittats livlös på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Personal gjorde upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning, men misslyckades.

Dömd för två mord

På plats kunde polisen konstatera att mannen som var död var Ulf Olsson, 58, dömd för morden på Helén Nilsson, 10, och Jannica Ekblad, 26.

– Jag kan bekräfta att Ulf Olsson är död. Men att säga något annat vore att bryta mot tystnadsplikten, säger Göran Fransson, chefsöverläkare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

– Anhöriga till Ulf Olsson har underättats, säger Peter Johansson, jourhavande förundersökningledare, till Aftonbladet.

Morden på Helén och Jannica

Helén Nilsson var tio år när hon rövades bort den 20 mars 1989. Hon var på väg till en affär i skånska Hörby för att möta en kamrat när hon försvann.

Hennes svårt sargade kropp återfanns sex dagar senare i en skogsdunge i en plastsäck utanför Tollarp. Våldet mot flickan hade varit osedvanligt grovt och det visade sig att hon varit vid liv under flera dagar i fångenskap hos förövaren.

Jannica Ekblad, 26, hittades ett drygt halvår senare, halv sju på morgonen den 4 augusti 1989. Det var en pensionär som såg något som han först uppfattade som en skyltdocka ligga på marken. Sedan förstod han att det var en kvinnokropp, även hon invirad i en svart sopsäck. Kvinnans huvud var sönderslaget, och hon hade märken runt halsen.

Ulf Olsson greps föst femton år efter morden, och dömdes – med bland annat hjälp av DNA-bevisning – mot sitt nekande.

Hävdade sin oskuld

Ulf Olsson har alltsedan dess fortsatt att förneka sin inblandning i de båda morden, och publicerade bland annat en bok, ”Utan rättssäkerhet”, 2006.

Han hade i morse också lämnat efter sig ett långt självmordsbrev – på sin blogg. I brevet, som publicerades klockan 05.00 på söndagsmorgonen, gav han återigen sin egen bild av vad som hänt och fortsatte att hävda sin oskuld.

”Jag fick inte en chans att försvara mig eller att plocka fram mina vittnen. Det finns inte tillstymmelse till rättvisa någonstans i domen mot mig. /…/ Jag hoppas att någon med kurage vill ta tag i mitt fall och reda ut vad som hänt. Inte minst för de anhörigas skull och då även mina egna anhöriga”, skrev han.

Förvarnade om sitt självmord

Ulf Olsson skrev också att han har varnat flera tingsrätter om att han planerat att ta sitt liv, och att han även diskuterat ett förestående självmord med personalen på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, där han vårdades.

”För min egen del har jag absolut ingenting att se fram emot eller att leva för, utan jag kan ta läkare och psykologer på orden. Det bästa för mig är helt enkelt att bara få dö, än att sitta här som en levande död”, avslutade han brevet med.

Chefsöverläkare Göran Fransson beklagar det inträffade, och berättar att det har inletts en Lex Maria-anmälan.

– När en person – oavsett vem det är – begår självmord på ett sjukhus så är det den yttersta formen av misslyckande.

LYCKADES HÅLLA SIG FRI I 15 ÅR

Ulf Olsson.
Ulf Olsson.

20 mars 1989: Helén Nilsson, 10, från Hörby i Skåne försvinner spårlöst. Ett massivt polispådrag söker efter henne under påskveckan. Sex dagar senare hittas hennes döda kropp vid ett stenröse i Bröd utanför Tollarp. Hon är våld­tagen och strypt.

4 augusti 1989: Jannica Ekblad, 26, hittas mördad på en rastplats utanför Hässleholm. Hon har blivit misshandlad och strypt.

1989–2002: Flera män figurerar i utredningen, några grips och anhålls, men släpps senare. Hösten 2002 häktas två män i 35-årsåldern. De släpps efter nästan två månader och avförs från utredningen.

2002: Monica Olhed, en av mordutredarna, får ett tips från en tidigare arbetskamrat till Ulf Olsson.

9 juni 2004: Ulf Olsson, då 52 år, lämnar ett frivilligt dna-test.

23 juni 2004: Han grips i sitt hem i Vimmerby och häktas senare, misstänkt för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.

26 november 2004: Rättegången inleds i Lunds tingsrätt.

December 2004: Ulf Olsson förklaras skyldig till morden och genomgår rättspsykiatrisk undersökning.

April 2005: Ulf Olsson döms till livstids fängelse för människorov, grov våldtäkt och mord på Helén Nilsson samt mord på Jannica Ekblad.

BEVISEN SOM BLEV HANS FALL

Hans dna finns på Helén Nilssons kropp, ett könshår från honom finns också på packtejpen runt plastsäckarna. I det hus han bodde i då hittas blod från Jannica Ekblad under en tröskel.

Ett av breven till polisen.

I brev och telefonsamtal till polisen har mördaren erkänt anonymt – och Ulf Olsson kan bindas till samtal, brev och platser. Ett av samtalen kommer från hans mobiltelefon.

Domen överklagas och i hovrätten döms Ulf Olsson till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Olsson är dömd för två mord

Publisert: