Spyker lägger bud på Saab

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Men även svenskar är intresserade av Saab

Inför det som betraktas som Saabs sista chans dök det upp nya intressenter – ett investmentbolag i Luxemburg och svenska konsortier.

General Motors förnekar dock att en deadline gick ut på torsdagen.

På torsdagsnatten bekräftade Spyker att de lagt ett bud.

Den holländska sportbilstillverkaren Spyker bekräftar nu att man lagt ett nytt bud på Saab Automobile.

Spyker gav beskedet i ett pressmeddelande vid midnatt, sedan budet lämnats under torsdagen.

"Vi har fortsatt en konstruktiv dialog med GM om förvärvet av Saab. Vi tror att märket Saab har en stor potential, och skulle gärna träffa en överenskommelse så snart som möjligt", säger Spykers vd Victor Muller i ett pressmeddelande från företaget.

"Ingen deadline"

Detta trots att GM förnekade att deadlinen gick ut på torsdagen.

– Det har varit mycket spekulation om deadlines. Vi har aldrig bekräftat någon deadline. Vi fortsätter, som vi sagt hela tiden, att granska de intressen som uttrycks, sade GM:s talesperson John McDonald till TT sent på torsdagskvällen svensk tid.

McDonald ville inte säga om man fått något nytt bud på Saab Automobile.

– Jag tror inte att vi kommer att säga något specifikt om detta innan något beslut fattas, sade McDonald.

Vill se plånboken

Han framhöll också att General Motors inte har något styrelsemöte denna vecka.

– Det har funnits många felaktiga uppgifter om att General Motors skulle ha ett styrelsemöte nu. Men så är det inte. Styrelsen kommer inte att träffas förrän någon gång i nästa vecka.

GM:s styrelseordförande och vd, Ed Whitacre, har tidigare konstaterat att han vill se pengar på bordet innan han tror på en köpare.

– Ett taktiskt utspel för att få lite krydda på buden, ansåg IF Metallklubbens ordförande på Saab, Paul Åkerlund.

IF Metall, som haft kontakter med flera olika spekulanter, däribland några svenska, tror att det går att nå en positiv lösning.

Ny spekulant

Ett nytt namn som seglade upp hos medierna under torsdagen var investmentbolaget Genii Capital baserat i Luxemburg. Bolaget har specialiserat sig på att förverkliga innovativa idéer inom varumärkeshantering, teknologi, underhållning och bilindustri.

Så sent som i mitten av december köpte Genii Capital in sig i Renaults Formel 1-team.

Enligt talespersonen Lars Carlström, som citeras av nyhetsbyrån Bloomberg, anser Genii att det krävs 400 miljoner dollar av en köpare, vilket motsvarar runt 2,8 miljarder kronor.

Sportbilstillverkaren Spyker Cars vd Victor Muller uttalade sig för Dow Jones nyhetsbyrå och slog fast att Spyker vägrar ge upp. Ett tredje uppdaterat bud ska blidka GM. Spyker var den siste kvarvarande spekulanten när GM avbröt förhandlingarna och beslutade om avveckling den 18 december.

Inget svar direkt

GM kan fortfarande tänka sig att sälja hela Saab, och inte bara vissa delar, betonar Stefan Weinmann, talesman för GM i Europa.

Två svenska näringslivsprofiler leder en av de grupperingar som vill köpa Saab Automobile av General Motors, erfar Dagens Industri. Det handlar om Håkan Samuelsson, tidigare chef för tyska lastbilstillverkaren MAN, och Jan Nygren, tidigare vice vd på Saab AB. Enligt Dagens Industri innebär deras affärsplan att Saab Automobiles produktion bantas till 45 000 – 50 000 bilar per år. Affärsplanen bygger på att först och främst börja producera den nya 9-5:an.

Publicerad: