Rinkebymord åter fråga för HD

NYHETER

Ett sju år gammalt mordfall i Rinkeby blir åter en fråga för Högsta domstolen.

Tre nya vittnen säger att en av de morddömda inte var på mordplatsen.

– Vittnet säger att han pressades att felaktigt peka ut Özkan och att ”sanningen måste fram nu”, säger advokat Claes Borgström.

Advokat Claes Borgström har lämnat in en resningsansökan sedan tre nya vittnen berättat att den för mord livstidsdömde Özkan Yildiz inte ens befann sig på mordplatsen. Dessutom ska ett annat vittne ha ändrat de uppgifter han gav i hovrätten.

– Vittnena från mordplatsen anger dels rädsla, dels ovilja att blanda sig i som skäl till att de inte har trätt fram tidigare, säger Claes Borgström i ett pressmeddelande från nätverket Rinkebymordskommittén, som verkar för en ny rättegång.

Sköts till döds

Högsta domstolen har flera gånger tidigare avslagit resningsansökningar från de två män som dömdes till fängelse för mordet på en 19-årig man i Rinkeby. Männen är dömda till livstids respektive tio års fängelse.

Det var den 27 februari 2002 som en 19-årig man mördades i Rinkebys tunnelbanestation. Fyra unga män, tre bröder och en kusin, greps och åtalades för mordet. Samtliga fälldes i tingsrätten.

Livstids fängelse

Senare skärptes deras straff i Svea hovrätt. Alla fyra döms där för mord, varav en, Özkan Yildiz, till livstids fängelse.

Hovrätten ansåg att de fyra släktingarna tillsammans och i samråd genomfört mordet "kallblodigt, effektivt och hänsynslöst".