Nyheter

Blodiga kravaller i Honduras

Av: 

Tobias Österberg

Sofia Ström

NYHETER

Tusentals demonstranter utanför flygplats

Oro för ett blodbad spreds i Honduras inför den störtade presidentens utlovade hemkomst.

Tusentals demonstranter samlades på flygplatsen i Tegucigalpa där expresident Zelaya skulle landa.

Minst två personer har omkommit i kravallerna.

Expresident Manuel Zelaya tillkännagav på söndagen i Washington att han var fast besluten att flyga hem – trots ett uttryckligt förbud från övergångsregeringen.

Tusentals demonstranter församlades på flygplatsen i huvudstaden Tegucigalp inför expresidentens ankomst.

Militären använde tårgas och sköt i luften för att hålla tillbaka Zelaya-supportrarna, rapporterar CNN.

Två personer har omkommit i kravallerna, en av dem var ett barn, rapporterar Reuters. Flera personer är skadade.

Lämnade USA

Enligt Ecuadors president Rafael Correa skulle ordföranden i FN s generalförsamling, Miguel d'Escoto, skulle följa med Zelaya till Honduras. d'Escoto var utrikesminister i den sandinistiska vänsterregeringen i Nicaragua på 80-talet.

Från flygplanet gjorde Zelaya en intervju med den venezuelanska tv-kanalen Telesur.

– Jag leder de väpnade styrkorna, jag är vald av folket, och jag ber de väpnade styrkorna att lyda min order att öppna flygplatsen så att det inte blir några problem med att landa och omfamna mitt folk.

Trots att flera medlemmar i OAS – Amerikanska staternas samarbetsorganisation – avrådde honom från att resa hem lyfte planet från USA strax efter 21 svensk tid. Kort därefter meddelade juntan att planet beordats att flyga till El Salvador.

Landets ärkebiskop Oscar Andres Rodriguez har uppmanat Zelaya att inte resa.

Risk för blodbad

– Om ni återvänder nu finns det risk för ett blodbad. Jag vet att ni älskar och respekterar livet. Hittills har inte ett enda honduranskt liv spillts. Tänk på detta, för sedan blir det för sent! sade han.

I förra veckan varskodde interimsregeringen Zelaya om att han kommer att gripas om han återvänder – och på söndagen förbjöd interimsregeringens utrikesminister Enrique Ortez planet att ta mark i Honduras.

Zelaya är affärsman med rötter i det borgerliga Liberala partiet. Men han orienterade sig vänsterut efter att ha kommit till makten 2006. Till den borgerliga elitens förskräckelse allierade han sig med Venezuelas vänsterpresident Hugo Chavez.

Blir arresterad

Parlamentet har utsett sin talman till interimspresident efter Zelaya, som greps av militär förra söndagen och sattes på ett plan till Costa Rica. Den direkta orsaken var att Zelaya den söndagen ville driva igenom en folkomröstning om en författningsändring med målet att göra presidenten omvalbar.

OAS uteslöt natten innan enhälligt Honduras från organisationen på grund av kuppen mot Zelaya, sedan regimen i Tegucigalpa vägrat återinsätta honom på presidentposten.

På söndagen uppgav Honduras att juntan var redo att åter förhandla med OAS. Talesmän för styret hävdade också att nicaraguanska trupper samlats längs gränsen mellan länderna, uppgifter som Nicaragua avfärdade som "fullständigt falska".

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter