”Hörde en duns”

Av: Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

28-åriga kvinnan föll från tredje våningen – polisen misstänker hennes nyblivne make för mord

MALMÖ. I förra veckan kom den 28-åriga kvinnan till Sverige och flyttade in hos den man hon tvingats gifta sig med.

I går föll hon från köksfönstret i hans lägenhet.

Maken misstänks ha mördat henne.

Foto: PATRICK PERSSON
Polisen hittade ingenting som tydde på strid i lägenheten. Nu ska kvinnan obduceras för att se om hon hade några skador innan hon föll.

Vid 18-tiden i går stod Viveca Lundberg på sin balkong i bostadsområdet Nydala i Malmö och rökte. Hon hörde en kraftig duns.

– I övrigt var det helt tyst. Inga skrik, ingenting, berättar hon.

Hon såg en man stå vid källartrappan, hon frågade var det var som hade hänt.

– Han tittade ner i trappan, sedan tittade han på mig. Sen gick han utan att säga ett ord.

Ingen reagerade

– Några minuter senare var det fullständig kalabalik här utanför. Jag gick ut och såg kvinnan ligga blodig i källartrappan. Hennes man skrek hysteriskt samtidigt som han försökte återuppliva henne. Han vädjade om hjälp, men ingen gjorde något.

Kvinnan hade fallit från ett fönster på tredje våningen. Hon slog i källartrappan och skadades så svårt att hon avled på väg till sjukhuset.

Hennes man följde med henne i ambulansen.

Ett par timmar senare hämtades han av polis.

– Efter att fått in uppgifter av polisen fattade jag relativt snabbt beslut om att han skulle hämtas in, skäligen misstänkt för mord eller dråp, berättar jouråklagare Jenny Olofsson.

Gift mot sin vilja

Hon vill inte kommentera uppgiften om att det kan handla om hedersrelaterat våld.

Men flera grannar i huset berättar att kvinnan nyligen blivit gift med mannen mot sin vilja och att hon bara bott i lägenheten i tre dygn.

– Vi har också fått uppgifter om att hon kom till Sverige för bara några dagar sedan, berättar polisens inre befäl Bo Paulsson.

Polisen har inga vittnen till själva fallet, men utesluter inte att kvinnan knuffats eller kastats ut genom fönstret. Grannar berättar att det varit bråk i lägenheten de senaste dygnen. Den 32-årige maken har bott i lägenheten i flera år.

– Han har bott ensam, berättar grannen Khador Abdel. Han höll sig mest för sig själv, men vi brukade alltid hälsa när vi möttes och ibland pratade vi några ord med varandra.

– Från min balkong såg jag kvinnan ligga i källartrappan. Hennes man bad till Gud att hon skulle överleva.

Ingen av grannarna verkar ha känt 32-åringen.

– Här i huset känna alla varandra, berättar Viveca Lundberg. Alla utom den här mannen. Jag har knappt sett honom under de år han bott här. Kvinnan hade jag aldrig sett.

Förhören inleddes i natt

Polisens tekniker undersökte under kvällen parets lägenhet på jakt efter spår. Med sig tog de ett par pappkassar med material.

– Vi har inte hittat något speciellt som tyder på strid i lägenheten, förklarade de när de lämnade huset. Vi får avvakta obduktionen för att se om kvinnan har några skador hon kan ha fått innan hon föll.

Under hela kvällen arbetade polisen med satt sammanställa uppgifter från vittnen och uppgifter om paret.

Först vid tvåtiden i natt inleddes förhören med den misstänkte maken.

Publicerad: