Hägglund vill höja skatten på alkohol

”Jag vill ha en följsamhet där priserna på alkohol stiger”

Tar en klunk Socialminister Göran Hägglund (kd) vill höja skatten på alkohol i takt med prisutvecklingen.
Tar en klunk Socialminister Göran Hägglund (kd) vill höja skatten på alkohol i takt med prisutvecklingen.

Socialminister Göran Högglund (KD) vill höja skatten på alkohol.

– Jag vill ha en följsamhet där priserna på alkohol stiger i takt med den allmänna prisutvecklingen, säger han till Svenska dagbladet.

Kristdemokraternas ledare hoppas också kunna driva igenom ett EU-förbud mot alkoholreklam riktad mot ungdomar.

Enligt en studie som genomförts vid Stockholms universitet som SvD referar till har priset på alkohol relativt sett minskat under de senaste åren, samtidigt som svenskarnas genomsnittliga inkomster ökat.

Priset på öl sjönk exempelvis med 30 procent under perioden mellan 1995 och 2007, skriver SvD.

Höja minimiskatterna maximalt

Nu säger Göran Hägglund till tidningen att han vill ha högre priser på alkohol i Sverige. Socialministern vill höja minimiskatterna på alkohol så mycket det går inom ramen för EU-sambarbetet, skriver Svd.

Hägglund öppnar också för att återinföra det tidigare systemet med en årlig indexuppräkning av priserna på Systembolaget. Systemet försvann 1995 i samband med att Sverige gick med i EU.

– Jag är inte främmande för att ha tillbaka det, säger Göran Hägglund till SvD.

”Större medvetenhet i många EU-länder”

Frågan om alkoholreklam ska tas upp i dag i Jönköping under det första informella mötet under det svenska EU-ordförandeskapet.

– Min bestämda uppfattning är att det finns en större medvetenhet om problemet bland många EU-länder. Ungdomsfylleri finns nu i fler länder och det ökar chansen till att vi kan få fram regler som åtminstone stoppar eller begränsar den skräddarsydda reklamen som vänder sig direkt till ungdomar, säger Göran Hägglund till SvD.

Publisert: