Nyheter

Läsarna: Odell har gjort fel

Av: 

Linda Cederberg

NYHETER

En het debatt pågår i Aftonbladets artiklar om rättegången mot konstfackseleven Anna Odell.

De flesta läsare tycker att Odell har gjort fel när hon fejkade psykisk sjukdom.

– Tänk om vi alla skulle missbruka våra resurser och "leka" med den sjukvård som så många som verkligen är sjuka behöver, skriver signaturen Bum 43.

Anna Odell.
Anna Odell.

Det går inte att ta miste på att frågan om huruvida Anna Odells examensprojekt är ett brott eller inte engagerar. Vid 16- tiden på måndagen hade över 260 kommentarer skrivits och debatten fortsätter fortfarande. De allra flesta läsare är kritiska till Odells handlande.

Bum, 43 år, lidingö, Jag förstår inte överhuvudet taget denna diskussion. Självklart ska hon dömas och få betala dryga böter. Tank om vi alla skulle missbruka våra resurser och "leka" med den sjukvård som så många som verkligen är sjuka behöver. Jag tycker Sverige börjar bli ett sorgligt land och hela bygget konstfack med deras inställning till vad som en konst borde skrotas. Jag vill inte att mina skattepebngar går till en hög lekandes halvvuxna som tycker de står över lagen...

jajaa, 40 år, Klart som F hon skall straffas!!! Hon har gjort slut på 13.000:- av våra skattepengar! Både polis och sjukvårdspersonal hade kunnat göra bättre nytta utan hennes ap-spel. Lämpligt straff? 50.000:- i böter, samt fotboja som vilkorligt fängelse i 3 månader.

lovebird, 61 år, När började konstnärer ägna sig åt undersökande journalistik? Är det bara kändisskap Odell söker så har hon ju lyckats, men nu återstår ju att bevisa att hon är en så bra konstnär att hon gör sig förtjänt av det. Personligen tycker jag att hon har betett sig mycket osmakligt och lagvidrigt.

Flera läsare är också kritiska till Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som i måndagens artikel går ut och vill frikänna Anna Odell.

Signaturen Kophead, 49 år, Stockholm:

Lindeborg skriver: "Som andra redan har påpekat, finns det inget juridiskt som motiverar att Odell ställs inför rätta hon åtalas för att hon har gjort folk förbannade." (Meningen är citerad, inklusive slarvfel.) Inget juridiskt? Falsklarm, oredligt förfarande och våldsamt motstånd är väl tre juridiskt korrekta åtalspunkter? Vad Lindeborg menar är otydligt. En diskussion över verkets konstnärliga värde eller om verket är konst eller inte är för mig tämligen ointressant. Däremot är det intressant om Aftonbladets kulturchef anser att konstnärer står över lagen.

Men det finns också läsare som försvarar projektet.

Xistenz, 27 år, Det Odell gjort kanske inte är konst.. däremot skulle det kunna räknas som en form av grävande journalistik.. Och dessutom inom den sektorn där det verkligen behövs, nämligen vården/psykvården och andra instanser i sverige där vi vet att folk far illa.. Men en sånhär grävande journalistik måste man vara beredd att ta konsekvenserna av då det är straffbart.

grymlan, 42 år, Värst vad många konstexperter det verkar finnas i Sverige, att döma av kommentarerna... Självklart måste psykvården få undersökas av konstnärer. Och hur ska man kunna skildra hur det är att vara utsatt utan att vara just det?

Grail, 52 år, Grail, Till skillnad mot alla här som "vet" hur det ligger till i det här fallet så har jag bara min egen åsikt. Den är att det är ett intressant konstverk och jag tror det är nyttigt på många sätt. Dels att sätta fingret på utsattheten man hamnar i som psykiskt sjuk och dels hur det står till bland alla de förklokade ute i landet och som bl a skriver här. Konst som inte förstås kan kännas mycket hotfull då den faktiskt kan vara ett hot mot den egna livslögnen och då är det klassiska att förtränga, förneka och kalla den dålig och moraliskt förkastlig m.m. DET tycker jag är ett parasiterande på dem som ändå vågar och sätter fingret på en fråga på ett sånt sätt att alla tittar dit. Många som tänkt "fel" genom tiden har blivit krossade, sen har vi ändå levat gott på deras upptäckt när tiden varit inne. Och till de som tycker sig se en logik i att själva gå ut och göra grova brott och sen kalla det konst: Vem hindrar er?

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: