Nyheter

”Allt som behövs är en gnista”

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Experter varnar för våld när Ku klux klan växer sig starkare

HATGRUPPER VÄXER Ku klux klan-anhängare deltar i den årliga ”Nathan Bedford Forrest Birthday march” i Pulaski, Tenessee, 11 juli. Nathan Bedford var en av förgrundgestalterna i klanens historia.
HATGRUPPER VÄXER Ku klux klan-anhängare deltar i den årliga ”Nathan Bedford Forrest Birthday march” i Pulaski, Tenessee, 11 juli. Nathan Bedford var en av förgrundgestalterna i klanens historia.

NEW YORK. De förde en slumrande tillvaro under George Bush.

Nu, med en svart president, är Ku klux klan och andra högerextrema grupper på frammarsch i USA.

– Det behövs bara en gnista. Sedan kommer vi att få se våld, säger amerikanska experter.

liknas vid hitler Upprörda demonstranter likställer Obama med Hitler när de protesterar mot den planerade hälsovårdsreformen.

Nej, ingen påstår att George W Bush och hans administration på något sätt stod i maskopi med rasistiska och högerextrema grupper.

Men konservativa regeringar som försöker inskränka den offentliga sektorn har, enligt expertisen, en lugnande effekt på de mest yviga fundamentalister.

Hattrend växer fram

Nu, när mer liberala krafter tagit över i Vita huset, syns rakt motsatt trend.

Både aktivitet och medlemsantal ökar dramatiskt, såväl hos rena rasistgrupper som Ku klux klan som hos den typ av miliser som Oklahoma City-bombaren Timothy McVeigh tillhörde.

– Vi har inte sett en sådan tillväxt på tio-tolv år, heter det i en färsk rapport från organisationen Southern Poverty Law Center som bevakat hatgrupper i flera decennier.

– Allt som behövs är en gnista. Sedan kommer vi att få se allvarliga hot och våldsamheter.

Staten är fienden

Det som oroar experter och myndigheter är att det finns en avgörande skillnad jämfört med 90-talet då Ku Klux Klan hade sitt senaste uppsving:

Staten – alla högerextremisters gemensamma fiende – leds i dag av en svart man.

– Det kan somliga omöjligen acceptera, står det i rapporten.

Experterna pekar också på att rekryteringen underlättas av internet – och att en oändlig rad konspirationsteorier fått fäste hos delar av allmänheten.

– Det är definitivt en skrämmande tid. Secret Service är oroade över att något ska hända presidenten, säger förre FBI-agenten Brad Garrett till ABC News.

Arg debatt

Han är också bekymrad över det tidvis ociviliserade tonläget i den pågående debatten om Obamas planerade hälsovårdsreform.

Som exempel tar han mannen som häromdagen greps utanför ett Obama-möte i Maryland efter att han hållit upp en skylt med budskapen ”Död åt Obama” och ”Död åt Michelle och hennes två dumma ungar”.

– Det handlar inte om galna människor. De representerar en verklig, folklig reaktion på presidentens politik.

Rädda människor

Mark Potok på Southern Poverty Law Center är inne på samma linje.

– Jag tror att presidenten väckt rädsla hos ett ganska stort antal

vita amerikaner som känner att landet deras kristna, vita förfäder gav dem har gått förlorat, säger han till ABC News.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: