Nyheter

”Krig är inget bra sätt att lösa konflikter”

NYHETER

Mårten "Promoe" Edh: Därför bör Sverige lämna Afghanistan

Är den svenska närvaron i Afghanistan bra eller dålig? Åsikterna går isär. Varje dag får två kända svenskar ge sin syn på debatten – och sina fem bästa argument för att trupperna ska stanna kvar eller åka hem.

Mårten ”Promoe” Edh, 33, artist/rappare.

Mårten ”Promoe” Edh, 33, artist/rappare

1. Resultatet

Krig är inget bra sätt att lösa konflikter. Jag har inget till övers för religiös fundamentalism men det var fel från början att störta talibanregimen. Titta på resultatet. Efter snart åtta år har afghanerna inte fått mer fred, frihet eller vad det nu är vi vill exportera.

2. Vapenprofitörer

Jag tror säkert att den enskilde soldaten i Afghanistan har en vilja att bevara freden. Men den verkliga drivkraften bakom deras närvaro är pengar. För stora internationella företag är krig big business. Ju mer krig desto mer vapen kan de sälja.

3. Vårt behov av fiender

Vi verkar ha ett stort behov av en fiende. Förr var det Sovjetunionen och kommunismen. När de föll har terrorismen tagit deras ställe. En perfekt fiende eftersom den i princip är omöjlig att besegra och vapenförsäljningen därför kan fortsätta i oändlighet.

4. Falska argument

Sveriges truppnärvaro motiveras ofta med att nu kan flickorna gå i skolan och kvinnorna är friare. Men hur kommer det sig då att USA under Sovjetockupationen stödde talibanerna både med pengar och vapen? Talibanerna hade ju samma åsikter då som nu.

5. Satsa på annat

Jag tycker inte att vi ska lämna Afghanistan i sticket. Vi bör stödja organisationer med bra idéer för att bygga upp landet. Även om jag är medveten om att det är svårt just nu med tanke på säkerhetsläget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter