Ingen tog hennes oro på allvar

avCatarina Håkansson

Nu har fästmannen konstgjord lunga

Foto: John Henzlert /Skånska Dagbladet
Ingen lyssnade på Agnetha Skallbergs oro – nu har Bob Lindborg vårdats med konstgjord lunga i över en vecka.

Bob Lindborg var svårt sjuk i svininfluensa och kunde nästan inte andas. Nu ligger han nedsövd med konstgjord lunga sen över en vecka.

Men först blev han avfärdad av sjukvårdsupplysning, vårdcentral, Sos alarm och sjukhuset.

– Det är ju skandal, säger hans fästmö Agnetha Skallberg.

Bob Lindborg, 50, var svårt medtagen av svininfluensan. Hans fästmö sökte hjälp via sjukvårdsupplysning, vårdcentral, sjukhuset och Sos Alarm.

Men ingen tog hennes oro på allvar.

Var inte kontaktbar

När han haft över 40 graders feber i fem dagar sa sjukvårdsupplysningen att hon skulle försöka få ner febern.

Dagen efter tog vårdcentralen prover och skickade hem honom. De sa att hans väldiga smärtor berodde på att han fått träningsvärk av hostan.

När de kom hem kunde han inte ligga ner på grund av smärtorna och svårigheterna att andas. När febern gick upp på kvällen fungerade det inte med värktabletter eftersom han spydde upp allt.

När fästmön Agnetha Skallberg, 54, körde in honom till akuten sa de: ”Influensan är jobbig, det är bara att dricka och äta alvedon.”

– Den natten var fruktansvärd. Han kunde inte andas. På morgonen var han knappt kontaktbar, han tittade på mig men kunde inte svara.

Dagen efter fick de äntligen komma till akuten, men de kunde inte få en ambulans dit, utan fick åka taxi med andra patienter de riskerade att smitta.

Har anmält sjukvården

Agnetha Skallberg har gett sin syster fullmakt att lämna in anmälningarna mot sjukvårdsupplysning, vårdcentral, Sos alarm och sjukhuset. Själv orkar hon inte. Inte nu.

– Om vi inte kan lita på att sjukvården ska ta hand om en när man är sjuk vem kan vi då lita på? Man kräver mer av sjukvården. Speciellt i svininfluensatider, då måste man ju ta det säkra före det osäkra. Det har inte fungerat på något ställe. De måste ju ta en på allvar om man knappt kan andas. När vi blev hemskickade från akuten var han ju halvt död.

Nu har både vårdcentralen och Umas Lex Maria-anmält sig själv.

Blir illa berörd

Bob Lindborg, 50, var frisk som en nötkärna.

Nu ligger han nedsövd och uppkopplad mot en konstgjort lunga i Lund sen över en vecka.

– Sen dess har det inte hänt så mycket. Inga förbättringar. Läget är allvarligt, de säger inte om hur det är en timme framåt. Han kommer ligga så i många veckor framöver.

Själv är hon också sjukskriven.

– Mycket tid går till alla samtal. Många ringer och kommer hit och beklagar det som hänt. Sjukhuset ringer tre gånger om dagen och jag måste ringa runt till släkten och berätta.

Hon besöker sin fästman varannan dag.

– Man vill ju titta till honom men man får inte vara där någon längre tid.

– Det är rätt tröttsamt, man blir illa berörd av att se honom så, säger hon och brister i gråt igen.

ARTIKELN HANDLAR OM