Reinfeldt: Inga pengar till Saab

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pressekreterare: ”Men förhandlingarna fortsätter”

Det ser mörkt ut för Saab. I SVT:s Agenda säger Fredrik Reinfeldt nej till att regeringen ska skjuta till pengar för att rädda konkursdrabbade Saab.

– Men förhandlingarna med GM pågår fortfarande, säger Lisa Wärn, pressekreterare åt Maud Olofsson.

Läget är oklart om regeringen tänker skjuta till pengar för att rädda Saab. Källor till SVT:s "Rapport" säger att förhandlingarna mellan regeringen och GM, General motors, brakat samman. Men det dementerar Maud Olofssons pressekreterare Lisa Wärn:

– Den bilden har inte vi. Det är Göran Hägglund som sköter förhandlingarna och samtalen pågår fortfarande.

I Agenda säger Fredrik Reinfeldt att det inte kan bli några pengar från staten, för skattepengar ska inte användas till produktion som går med förlust.

– Vi kan inte bygga Saab-bilar som människor inte köper.

"Förhandlingar pågår ännu"

Men Agenda spelades in klockan 17 på söndagen, säger Lisa Wärn. Och förhandlingarna med GM pågår fortfarande.

Att man har svårt att enas beror på att regeringen inte är beredd att ge de lånegarantier på motsvarande fem miljarder kronor som GM kräver. Dessa pengar ska användas för att skjuta till pengar till ett nytt fristående Saab-bolag.

Det stora problemet är enligt Rapport inte pengar, utan vem som ska ta ansvaret för Saab som fristående bolag. Regeringen är oroad att man att den svenska staten i slutändan kommer att få ta ansvar för Saab i framtiden.

Besked på tisdag

På tisdag klockan 23.00 presenteras det officiella beslutet – då kan allt vara över för det svenska bilmärket.

Frågan är om regeringen går med på att garantera ett lån till Saab på drygt fem miljarder kronor hos den Europeiska investeringsbanken. Säger den svenska regeringen nej riskerar bilproduktionen i Västsverige att bli ett minne blott.

Publicerad: