Chips – av bruna bönor

NYHETER

Falafeln slutade som chips

Det skulle bli en ny sorts falafel – men slutade som chips.

– Det är en produkt som är bra för både hälsan och miljön, säger Ulf Wahlquist, en av upphovsmännen, till SR P4 Kalmar.

Foto: Ulf och Marianne Wahlquist har gjort en ny upptäckt.

Det har tagit krögarparet Ulf och Marianne Wahlquist sju år att utveckla de nya chipsen.

Från början var idén att de skulle ta fram en ny sorts falafel.

Men nu har chipsen – som tillverkas av bruna bönor – äntligen lanserats.

Magra och nyttiga

I höst kan chipsen börja tillverkas i större skala på gården i Källingmöre på Öland – om de faller konsumenterna på läppen.

– Det här är en produkt som är bra för både hälsan och miljön. Det är ett magrare alternativ än vanliga chips och bönorna vi använder är närproducerade här på Öland, säger Ulf Wahlquist till Sveriges Radio P4 Kalmar.

– De har en hög proteinhalt, en hög fiberhalt, en låg fetthalt och ett lågt GI. Det är något man kan använda som mat i stället för skräpmat, säger Marianne Wahlquist till TV4 Nyheterna Kalmar.

Miljövänliga chips?

Chipsen kan även ha en gynnsam effekt på kvävehalten i Östersjön:

– Förhoppningsvis kan lockar fler bönder att odla bruna bönor, och baljväxter har ju den benägenheten att de binder kväve, säger Ulf.

Men hur smakar de då?

– De smakar alldeles utmärkt, jag kan ju inte känna att det är bruna bönor. De är krispiga och lite salta, säger Marie-Louise Krall från Borgholm, till TV4.