USA lättar blockad mot Kuba

Publicerad:
Uppdaterad:

President Barack Obama tar de första stegen för att lätta på den amerikanska handelsblockaden mot Kuba.

Det ska bli möjligt för kubaner bosatta i USA att besöka hemlandet. Dessutom blir det tillåtet att skicka penninggåvor från USA till Kuba. Likaså tillåts amerikanska telekombolag lämna anbud på licenser i Kuba.

Obama infriar därmed ett av sina vallöften men beslutet häver inte USA:s 47 år gamla handelsblockad mot det kommuniststyrda landet.

Lättnaderna har betydelse för de uppskattningsvis 1,5 miljoner amerikaner som har familjemedlemmar i Kuba. Det blir lättare för dem att resa till det gamla hemlandet och hjälpa släktingar där.

Nu är det tillåtet för exilkubaner att besöka Kuba endast en gång per år och att sända 1 200 dollar per person till behövande familjemedlemmar i Kuba.

Det finns en opinion i USA som gärna hade sett att Obama hade gått längre med att börja avveckla handelsblockaden. Enligt dem representerar blockaden en föråldrad politik som aldrig åstadkommit någon förändring i Kuba.

Obamas beslut väntas dock stöta på motstånd från republikanska kongressledamöter. Nyligen krävde två ledamöter att Obama skulle kräva att Kuba friger alla politiska fångar, innan några lättnader i restriktionerna införs.

TT

Publicerad: