Samtalet som blev Annikas väg hem

Ett diskret samtal mellan Fredrik Reinfedlt och Arnold Schwarzenegger blev början på Annika Östbergs väg hem.

– Jag tog guvernören åt sidan, det var ett samtal mellan fyra ögon, säger statsministern.

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger och statsminister Fredrik Reinfeldt diskuterade fallet Annika Östberg – men visade det inte utåt.
Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger och statsminister Fredrik Reinfeldt diskuterade fallet Annika Östberg – men visade det inte utåt.

När Fredrik Reinfeldt i maj 2007 besökte Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger sa han utåt att han inte tagit upp frågan om Annika Östbergs förflyttning.

Han fick utstå en hel del kritik, både från oppositionen och från media.

Men Reinfledt bluffade.

”Ett samtal mellan fyra ögon”

I själva verket valde han att föra ett mycket privat samtal med den före detta filmstjärnan. Det blev startskottet för den långa process som nu har tagit Annika Östberg hem till Sverige.

– Det var ett samtal mellan fyra ögon, vi höll det ytterst privat, säger Reinfeldt i dag två år senare.

Han lät förstå att det var ett önskemål från Schwarzeneggers sida att det sköta ärendet så diskret som möjligt.

Utrikesminister Carl Bildt försvarade på onsdagen den tysta diplomatin.

Undvek ”offentligt ståhej”

”Reinfeldt fick han mycket kritik för att han valde att inte ställa till stort offentligt ståhej kring fallet med den fängslade svenskan Annika Östberg. Fredrik tog upp fallet i ett mycket privat och ingående samtal med Arnold Schwarzenegger, och i förening med andra kontakter – bl a justitieminister Beatrice Ask - och inte minst ett mycket intensivt och diskret arbete av vår Washington-ambassadör Jonas Hafström är det nu detta som lett till framgång, skriver han på sin blogg.

Publisert: