EU-valet 2014

Vägrar avslöja vilken grupp de vill tillhöra

NYHETER

Piratpartiets enda krav är att gruppen tycker som partiet vad gäller frihet och integritet på internet. I alla andra frågor kommer de rösta som EU-gruppen.

– Vi förhandlar just nu med fyra olika grupper, vilka de är vill jag givetvis inte avslöja, säger partiledaren Rickard Falkvinge.

Han säger att det mest troliga är att det blir de gröna eller liberalerna. Men det är långtifrån säkert att piraterna är välkomna om de fortsätter vara ett enfrågeparti.

– De kan inte lämna walkover i 19 matcher av 20, säger Lena Ek, C, vice ordförande för liberala ALDE.

– Vi har ett program för vad gruppen vill genomföra och det måste de ställa upp på.

För att ta plats i gröna gruppen måste de skriva under gruppens stadgar. Bland annat ska de ta ställning mot kärnkraft.

De enda som direkt ger grönt ljus för Piratpartiet är Junilistans Nils Lundgren och Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson.

Är Piratpartiet välkommet i din grupp?

Gunnar Hökmark, (M), vice ordförande för Konservativa gruppen (EPP-ED): Det är en hypotetisk fråga. Man ska dela våra värderingar så det får väl de fundera på om de gör.

Åsa Westlund, (S), Socialdemokratiska gruppen (PES): Det känns osannolikt. Då måste de bli tydligare med var de står i till exempel jämlikhetsfrågor och löntagares villkor. Kan man inte svara på var man står i nästan några frågor, tyder det på att man inte har någon specifik värdegrund.

Lena Ek, vice ordförande i Liberala gruppen (ALDE): Ja, men vår policy är att de måste tala om vad de tycker i andra frågor också.

Carl Schlyter, (MP), Gröna/regionala gruppen (Gröna/Efa): Ska man vara med i gröna gruppen ska man ställa upp på våra grundvärderingar, eller acceptera dem.

Eva-Britt Svensson, (V), Vänstergröna gruppen (GUE/NGL): Ja, det är viktigt att de kan driva de frågor de fått mandat av väljarna att driva. Det gör de bäst i vår grupp.

Nils Lundgren, (JL), EU-skeptiska självständighetsgruppen (IND/DEM): De skulle platsa hos oss. Vi har inga krav förutom att de ska ställning för mänskliga rättigheter och mot främlingsfientlighet.

Unionistgruppen (UEN): För främlingsfientliga partier. Den enda grupp Piratpartiet sagt nej till.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU-valet 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2014

EU-valet