Så farligt är det att sms:a när du kör bil

1 av 3 | Foto: Foto: Scanpix

avCatarina Håkansson

NYHETER

Skickar du sms när du kör bil? Då ökar risken att råka ut för en olycka 23 gånger.

– Bilen har blivit ett andra vardagsrum och den attityden är farlig, säger Aftonbladets Robert Collin.

Kombinationen mobiltelefon och bil har länge varit omdiskuterad.

93 procent av olyckor där man kör in i bilen framför beror på att föraren tittat bort.

Det visar en amerikansk studie som presenterades på en trafiksäkerhetskonferens på Chalmers, rapporterar DN.

För att få fram resultatet filmade man ett antal förare när de körde bil. Två liknande undersökningar görs nu i Sverige.

Jobba med attityd och vårdslöhet

Robert Collin, Aftonbladets bil- och trafikreporter, är inte förvånad över resultatet.

– Det är självklart. Okoncentration, ouppmärksamhet och slarv är det som orsakar olyckorna. Politikerna sänker hastigheterna och höjer straffen, men det är inte hastigheten som är det viktigaste utan slarvet.

För honom finns det två lösningar på problemet. Att jobba med attityder och att använda lagstiftningen om vårdslöshet i trafiken.

– Bilen har blivit ett andra vardagsrum och den attityden är farlig. När man kör bil kör man bil.

Han menar att polisen borde bötfälla folk som kör vingligt i trafiken för att de sms:ar eller pratar i mobilen, precis som man gör med folk som kör för fort – trots att ingen olycka inträffat.

Förbjud inte mobilen

I Spanien får man inte alls använda mobilen i bilen. I många andra länder i Europa har man förbjudit folk att hålla i telefonen och prata samtidigt som man kör bil – medan det varit ok att prata i handsfree.

– Men då för man för sig att det är säkert att prata i handsfree. Men det är ju att man försvinner bort i samtalet som är farligt, inte att man släpper ena handen från ratten. Man blir så engagerad att man glömmer bort att man kör bil, säger Robert Collin.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, tycker inte heller att det är intressant att förbjuda folk att använda mobil när de kör.

– Det har varit förbjudet att vara distraherad sedan 1926. Det här är inte övervakningsbart, då är det bättre att säga att om något händer kan du bli lagförd, säger han till DN.

Det är sms:andet som är det allra farligaste. Men Robert Collin tror inte på att lagstifta kring det.

– Enskilda förbud fungerar inte så bra. Om man förbjuder sms då talar man samtidigt om att det är okej att prata i telefon men det är också farligt för många människor. Då får man förbjuda all användning av mobilen. Men det skulle vi svenskar aldrig gå med på nu. Det är försent, det skulle man gjort för 15 år sedan, säger han.