Vaccinleveranser till Sverige stoppas

Leveranserna av vaccinet mot svininfluensa till Sverige stoppas i början av januari.

Det är innebörden i en ny överenskommelse mellan Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting samt vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline, uppger Sveriges Radio Ekot.

Tänk igenom vad du behöver – ska man ha allt blir det dyrt.
Tänk igenom vad du behöver – ska man ha allt blir det dyrt.

Sverige var ett av få länder som från början gjorde ett heltäckande avtal med Glaxo Smith Kline och beställde 18 miljoner vaccindoser.

Och när rekommendationerna senare ändrades från två till en vaccindos per vuxen stod det klart att Sverige skulle få ett stort överskott av vaccinet.

Men nu har svenska myndigheter lyckats få ett tillfälligt stopp på fortsatta leveranser. I januari, när Sverige fått 10 miljoner doser, leveras inget mer vaccin.

– Förutsättningarna har ju ändrats lite grann så till vida att det för den här vågen för de flesta räcker med en dos. Det gör ju att vaccinåtgången varit mindre än vi förutsåg från början, säger Göran Stiernstedt vid SKL, till Ekot.

Alla ska vaccineras

Det tillfälliga leveransstoppet pågår till mitten av februari. Därefter ska man besluta vad som ska ske med de åtta miljonerna doser som är beställda.

– Direkt efter helgerna går vi in och kollar upp hur många som är vaccinerade och får ett så exakt tal som möjligt på hur stort svinnet har varit. Då är det sen lättare att ta bra beslut på hur vi ska förfara med de doser som vi inte behöver just nu, säger Göran Stiernstedt.

Stiernstedt poängterar att de avbrutna leveranserna inte innebär något stopp i vaccinationskampanjen. De som ännu inte har vaccinerat sig ska kunna göra det utan problem.

Enligt Socialstyrelsen har drygt 60 procent av befolkningen redan vaccinerat sig, och ytterligare cirka en femtedel vill göra det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN