Danmark ger upp klimatutkast

Danmark ger upp försöken att presentera ett utkast till klimatavtal.

Beskedet kommer från danske statsministern Lars Løkke Rasmussen på klimatmötets näst sista dag.

Vad beskedet innebär konkret är för tidigt att säga.

Efter långa hårda förhandlingar meddelade värdlandet Danmark på torsdagen att klimatmötet i Köpenhamn inte kommer att resultera i något utkast till nytt klimatavtal.

Uppgifterna kommer från den danska nyhetsbyrån Ritzau men det är för tidigt att säga om det rör sig om en fullständig kollaps eller om det är en taktik för att tvinga fram nya förhandlingar.

Klimatavtalet är tänkt att på ett meningsfullt sätt minska utsläppen och flera arbetsgrupper underställda den danske miljöministern Connie Hedegaard arbetar med att ta fram ett utkast till avtalet.

Danmarks ambition har varit att ta fram ett sammanfattande avtal som ska gälla för alla och det är det arbetet som nu ges upp. TT rapporterar att beskedet kan bero på Kinas motvilja.

Kina vill i stället att förhandlingarna fortsätter utifrån två andra dokument. De två dokumenten är dels en förlängning av det nuvarande Kyotoprotokollet med bindande åtagande för en rad i-länder. Det andra handlar om det globala klimatsamarbetet, som dock inte ställer bindande krav.

– Det innebär att USA och Kina inte omfattas av bindande åtaganden, säger en källa till TT.

Förhandlingarna väntas dock fortsätta men exakt hur arbetsformerna ska se ut meddelas senare i dag.

– Läget är allvarligt, men det innebär inte att vi inte kan få till ett avtal, säger TT:s källa.

Publisert: