Publicerad:
Uppdaterad:

På upptäcktsfärd hemma hos Josse & Andreas

Av: Helena Aro

Publicerad:
Uppdaterad:

"Alla vill ha lantligt vitt – vi vill ha det personligt"

1 av 19

Det finns många vackra hem, men det är inte alla som lämnar starka spår och inspirerar till förändring.

Hemma hos Josse och Andreas är varje rum en upptäcksfärd, fylld med innovativa idéer och smakfulla kompositioner.

Välkomna in!

Jag kliver in på den högst normala villatomten i Ronneby. Det ljusa tegelhuset känns aningen trist men de stora fruktträden sätter sin charm och när Josse möter mig med ett glatt skratt på trappan, i trendiga kläder och cool frisyr, då vet jag att här inne bjuds det på något oväntat.

I två år har Josefin och Andreas bott i huset som de hittade av en slump på nätet. Paret som då bodde i en lägenhet i närheten hade egentligen inte tänkt flytta till hus.

– Det bara blev så, berättar Josse. De första två visningarna gick jag på själv. Jag såg potentialen i alla rum, jag fick visioner och idéer och jag älskade direkt de stora fönstren som fyllde rummen med dagsljus. När Andreas sedan gjort sin koll, så slog de till och köpte huset.

Men skicket på huset var inte det bästa. Rummen hade laminatgolv och klickgolv och allt uppåt väggarna var trären furu. Och att Andreas och Josse har renoverat och fixat på huset från första stund, går inte att ta miste på.

– Allt i huset är renoverat, och några av rummen har vi till och med hunnit göra om flera gånger. Köket är det största projektet, där vi bland annat rivit upp en vägg och satt in fönster, höjt taket, tagit fram väggar och målat, berättar Andreas.

Samspel på hög nivå

– Mamma brukar säga ”kan ni inte lugna er lite, det luktar alltid färg här”, bryter Josse in och jag sniffar lite extra i luften efter något nymålat projekt.

– Vi kunde ta en kopp kaffe kl 12 på natten för att sen dra igång något av våra projekt, bryta upp plastgolv, slipa och måla, berättar hon och utbyter en glittrande blick med Andreas. Här är det samspel på hög nivå, tänker jag för mig själv, aningens avundsjuk.

Hallen är som en välkomnande korsning, de grå, råputsade väggarna, vita pärlsponten och det vita trägolvet leder in i både kök vardagsrum, badrum och till trappan upp. Det stora vardagsrummet med matsalsdel har stora fönster åt alla håll, till och med ett stort spröjsat fönster in till köket. Golvet är vitmålat vilket bländar upp rummet och ger det extra rymd. Josse och Andreas delar ett stort intresse, loppisar, vilket även syns på den stilfulla mixen av gammalt och nytt.

– Vi går på så många loppisar vi kan, och så fort vi är framme så delar vi på oss för att scanna butiken eller området så fort som möjligt. Och vi har alltid ett släp med oss, berättar Andreas.

Ljust och trendigt

Vardagsrummet rymmer allt från gamla skolplanscher, ett gediget plåtskåp, en schäslong och egenbyggd vedförvaring.

Köket är Andreas och Josse mest nöjda med. Och jag kan hålla med, det är ljust, trendigt och rustikt på samma gång. Det stora fönstret mellan kök och vardagsrum sätter en alldeles egen prägel och de svarta lamporna med industrikänsla bryter skönt mot det annars vita köket. Josse fortsätter berätta:

– I dag vill alla ha vitt och lantligt, vi vill ha en alldeles egen och personlig stil. Vi vill ha vitt, industriella influenser och samtidigt kontrasterna av gammalt och nytt. Jag älskar speciellt lampor och sladdar.

Ljus och rymd

På övervåningen finns parets härliga sovrum med snedtak, även det med ett spröjsat fönster i mintgrönt, in till tv-rummet, vilket ger det lilla rummet både ljus och rymd.

På min fråga om de ångrar något i huset?…

– Ångrar? Näää, då fixar vi till det på en gång, säger Andreas med ett skratt.

Huset är så gott som klart, det är bara klädkammaren och pysselrummet som inte är klart. Men att Josse och Andreas inte skulle ha några fler projekt på gång är bara dumt att tro.

Öppnade egen affär

I november förra året öppnade Josse sin alldeles egen inredningsaffär In my House som ligger på torget i Ronneby. Josse både syr, virkar och stickar många av sina alster i butiken. Men självklart hamnar de senaste designprylarna där liksom många av parets många loppisfynd. Och att starta egen butik har alltid varit Josses största dröm, som nu gått i uppfyllelse.

Jag är smittad av inredningsglädje och fylld av nya idéer. På väg hem till Stockholm igen funderar jag på Josse, vilken eldsjäl, mångsysslare och kreatör, bara 26 år gammal. Undrar just vad hennes nästa steg i livet ska bli!

Foto: Börje Thuresson

Kolla Josses blogg: in-myhouse.blogspot.com

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN