Mutallab kan ha varit en "testperson"

USA befarar fler attentat

Umar Abdul Mutallab, 23, misslyckades att spränga Northwest Airlines-planet med 278 passagerare över Detroit.

Men nu befarar amerikanska myndigheter fler attentat.

Mutallab kan bara ha varit en ”testperson”.

När 23-årige Umar Abdul Mutallab greps hittade polisen över 80 gram PETN, ett kraftfullt sprängämne som används av militären, fastsytt i hans kläder.

Enligt utredarna försökte Mutallab med hjälp av en spruta blanda sprängämnet med en tändsats som skulle orsaka en kraftig explosion.

Men explosionen uteblev, vilket förmodligen beror på att tändsatsen var för liten eller inte kom i tillräcklig kontakt med det explosiva materialet.

Ny teknik

Utredare i fallet säger till CBS News att tekniken som Mutallab försökte använda är helt ny. Han dolde sprängämnet för röntgenkontrollerna med hjälp av ett plastmaterial – förmodligen en kondom.

Och nu misstänker polisen att han bara var en ”testperson” som skulle undersöka om ämnet PETN kunde passera flygplatsernas säkerhetskontroller. Det kan betyda att fler attentatsförsök är planerade.

– Det här väcker en hel del frågor, exempelvis hur den här personen kunde ta ombord det explosiva ämnet på ett kommersiellt flygplan, säger den republikanske senatorn Susan Collins till CBS.

Skärpta kontroller

Amerikanska myndigheter utreder nu om den redan hårda säkerheten på världens flygplatser kan skärpas ännu mer.

2006 stoppades omfattande terrorplaner i London. Attentatsmännen hade planerat att blanda flytande kemikalier för att orsaka explosion i luften.

Det ledde till att vätskor förbjöds att tas ombord på flygen.

Publisert: