Tjuvarna tog Anders minibuss – då buntade han ihop dem

avMiriam Bratt

NYHETER

När Anders Grubbs företag blev bestulet på en nyinköpt minibuss tog han saken i egna händer.
Han spårade helt enkelt upp tjuvarna och band fast dem med buntband.

– Jag kan inte säga att jag var rädd, jag var mest arg, säger Anders Grubb.

1 av 3 | Foto: Privat
Anders Grubb tvekade inte att rycka in när företagets minibuss blev bestulen.

En nyinköpt minibuss blev natten till lördag stulen i Älvdalen. Men tjuvarna hade nog inte räknat med att en av företagets ägare, 42-årige Anders Grubb, skulle agera som han gjorde.

Eftersom Anders sett till att alla bilar i företaget var kopplade till ett spårningssystem så kunde han och kollegorna i realtid se hur tjuvarna körde med bussen, enligt Expressen som först uppmärksammade händelsen. När Anders såg att han hade bekanta i samma område där bussen var tog han genast upp telefonen.

– De kastade sig iväg på på en gång för att se om de kunde få syn på bilen. Det tog bara ett par minuter så fick de napp, säger Anders.

Men sedan vände tjuvarna riktning och körde tillbaka igen. Då var det Anders Grubbs och delägaren Sven-Olof Larssons tur att ta upp jakten på det stulna fordonet.

Kom ikapp bussen

Efter ett tag kom Anders och Sven-Olof ikapp minibussen.

– Den var ju både ommålad och falskskyltad, så hade vi inte haft det där spårningssystemet så tror jag inte att jag hade känt igen den, säger Anders.

När de kört efter minibussen ett tag stannade den plötsligt vid sidan av vägen. Då såg Anders sin chans och gick fram till bilen och den unge mannen som satt i förarsätet.

Foto: Privat

– Jag drar upp dörren och sliter väl ut honom ur bilen och trycker upp honom mot bilen och sätter buntband runt händerna så han inte kan smita.

Men det fanns även en ung kvinna i bilen.

– Sen låste vi in tjejen i bussen så att hon inte skulle smita.

Var du rädd när du gick fram till tjuvarna?

– Jag kan inte säga att jag var rädd, jag var mest arg. Men samtidigt var jag medveten om att det skulle kunna bli farligt, till exempel om det fanns knivar.

Efter ungefär en timmes väntan kom polisen till platsen.

– De skrattade gott när de fick höra att vi buntat ihop honom med buntband och sa att det var bra gjort.

Poliserna tog med personerna som satt i bilen samt ytterligare en person som fanns i närheten. Trion är misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Älvdalen