Trump och ministern oense om Nordkorea – igen

USA är inte alls redo att prata med Nordkorea – nu tillbakavisar Vita huset utrikesminister Rex Tillersons utspel från i går.

– Med tanke på Nordkoreas allra senaste missiltest är det uppenbart att det inte är dags, säger en anonym talesperson till Reuters.

Under tisdagen räckte USA:s utrikesminister Rex Tillerson ut en hand till Nordkorea.

– Vi är redo att prata närhelst Nordkorea skulle vilja prata. Och vi är redo att ha ett första möte helt förutsättningslöst, sa han då vid ett besök på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

– Låt oss bara träffas så kan vi prata om vädret om det är det ni vill. Vi kan diskutera huruvida ett bord är runt eller fyrkantigt om det är det ni vill. Men kan vi åtminstone sätta oss ner och se varandra i ögonen, så att vi kan börja lägga upp en plan för vad vi kan jobba mot, fortsatte han sedan.

Tidigare har USA:s linje varit strikt. Om inte Nordkorea lägger ner kärnvapenprogrammet blir det inga samtal länderna emellan.

Inte rätt tid för samtal

Under onsdagen tillbakavisade en talesperson för Vita husets internationella säkerhetsråd kommentarerna.

– Med tanke på Nordkoreas allra senaste missiltest är det uppenbart att det inte är dags, säger talespersonen, som vill vara anonym, till nyhetsbyrån Reuters.

Tillersons mål är att Nordkorea ska avskaffa sina kärnvapen, men han betonade under tisdagen att det ”inte är realistiskt att säga att vi bara kommer prata om ni kommer till förhandlingsbordet beredda att överge ert kärnvapenprogram”.

Tillerson-kommentarerna togs gladeligen emot av Ryssland och Kina, men än så länge är det oklart om president Donald Trump ställer sig bakom de nya inviterna. Vita huset har lagt locket på om frågan.

Då presidenten och utrikesministern ofta varit oense och uttryckt olika åsikter offentligt i frågan har rykten länge florerat om att Tillerson är på väg att få sparken.

Tidigare i höstas twittrade Trump ut att Tillerson slösar sin tid på samtalsinbjudningarna.

”Jag sa till Rex Tillerson, vår fantastiska utrikesminister, att han slösar bort sin tid när han försöker förhandla med Little Rocket Man (Kim Jong-Un)... Spar på krafterna, Rex, vi gör det som måste göras”.

Publisert:

LÄS VIDARE