Svältande isbjörn fångad på film: ”Hjärtekrossande”

En film på en utsvulten och oigenkännlig isbjörn har rönt stor uppmärksamhet.

Isbjörnar har allt svårare att få tag på sälar, som är deras huvudsakliga föda, enligt forskare.

– Ofta använder man ju isbjörnen som någon slags galjonsfigur för klimatförändringarna, säger glaciärforskaren Veijo Pohjola.

Paul Nicklen filmade den svältande isbjörnen i somras, under en expedition på den arktiska Baffinön i nordöstra Kanada.

– Hela mitt team kämpade mot tårarna när vi dokumenterade den här döende isbjörnen, skriver Paul Nicklen i sitt Instagraminlägg.

Filmen har även publicerats i National Geographic. En tunn och utmärglad isbjörn ses vandra över barmarken på jakt efter mat, och sänker ned tassen i en sliten tunna.

– Det är en scen som fortfarande förföljer mig, men jag vet att vi behöver dela både det vackra och det hjärtekrossande om vi ska kunna bryta ner väggarna av apati. Det är såhär svält ser ut, skriver Paul Nicklen i sitt Instagraminlägg.

”Galjonsfigur för klimatförändringarna”

Paul Nicklen bedömer att isbjörnen dog inom timmar eller dagar efter att scenen filmades. Han kopplar händelsen till smältande isar, genom klimatförändringarna.

– Ofta använder man ju isbjörnen som någon slags galjonsfigur för klimatförändringarna. Och det är ju en av de arter där vi tydligast ser när de drabbas. Men det handlar också om att sälarna, som är isbjörnarnas huvudsakliga föda, har fått svårt att gå i ide, bygga bo och valpa, eftersom de behöver havsis för att göra det, säger Veijo Pohjola, glaciärforskare och professor i naturgeografi vid Uppsala universitet.

Glaciärforskaren Veijo Pohjola har besökt Svalbard regelbundet i tjugo års tid och har märkt stora förändringar i klimatet.

– Förr i tiden kunde man använda fjordarna som transportsträcka på våren. Det kan man inte längre, och det är inte bara på Svalbard det är så. Den generella kunskapen om hur isar lägger sig och beter sig stämmer inte idag, eftersom temperaturökningen varit så pass kraftig.

Isbjörnar strandas

Bristen på sälar och sälungar får isbjörnarna att söka andra födoämnen.

– Från att äta säl har de övergått till att försöka få tag på exempelvis renar och häckande fåglar. De söker sig också närmare människan, det blir allt vanligare att isbjörnar kommer in i Longyearbyen, säger Veijo Pohjola.

Den utmärglade isbjörnen filmades på sensommaren. Men att isbjörnar svälter om sommaren är inget nytt fenomen. När isarna smälter går isbjörnarna i land, och har generellt svårare att hitta mat.

– Under sommartid händer det då och då att isbjörnar blir strandade, för de vill ju egentligen hänga med havsisarna uppåt Nordpolen. Men nu händer det oftare i och med isen är tunnare, retirerar snabbare och kanske aldrig lägger sig, säger Veijo Pohjola, glaciärforskare och professor i naturgeografi vid Uppsala universitet.

Publisert: