Rondellbock halshuggen: ”Känns så meningslöst”

1 av 2 | Foto: Peter Paulsson/Norra Skåne
Julbocken har vandaliserats.
NYHETER

En julbock som har spridit julstämning i en rondell i Skåne har vandaliserats – den hittades nästintill halshuggen, skriver Norra Skåne.

– Det är jättetråkigt att man inte kan låta saker vara, det är ren skadegörelse ju, säger Tobias Stensson, kommunens driftchef på gatu- och parkförvaltningen, till Aftonbladet.

I en rondell i skånska Osby har en julbock spridit glädje i mörkret. Den har hyllats i sociala medier ”Härligt! Behövs lite färg i tillvaron just nu! Tack!” skriver en person och ”Den är jättefin … och på kvällen så lyser det i tomtens lykta! Riktigt stämningsfullt” skriver en annan.

Samtidigt har flera varit rädda att rondellbocken inte ska få vara ifred – och nu har fleras farhågor besannats. På måndagsmorgonen hittades julbocken vandaliserad. De skyldiga har vält den och delvis lyckats med att skära halsen av den. Dessutom har belysningen rivits upp. I en vecka fick den stå och sprida julstämning.

– Det känns så meningslöst, säger Bengt Olsson som jobbar för kommunen till NSK och fortsätter:

– Hela tiden är det skadegörelse, det kostar ju enorma summor pengar för samhället.

”Försöker laga den”

Konstnären Sven-Ingvar Johansson som ligger bakom julbocken tycker det är tråkigt. Han har försökt att göra verket så hållbart som möjligt.

– Vill man förstöra något, kan man ju förstöra vad som helst. Varför ska de hålla på, speciellt så här i juletid? Samtidigt är man lite luttrad. Det är alltid någon som vill försöka visa sig tuff och ska förstöra, säger han till NSK.

Enligt Tobias Stensson, driftchef på gatu- och parkförvaltningen i kommunen, så har man polisanmält händelsen.

– Det är jättetråkigt att man inte kan låta saker vara, det är ren skadegörelse ju. I samband med detta så är det också julslingor som är nedrivna och sönderskurna i centralparken här.

Då det är ett konstverk är den inte så lätt att ersätta.

– Vi håller på att försöka laga den, annars får den slängas.

Så många gånger har Gävlebocken brunnit 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Skåne