Jani, 36, internationellt efterlyst för dråp

NYHETER

Jani Kellokumpu, 36, häktades misstänkt för ett flertal brott, bland annat dråp, i oktober i fjol.

Men 36-åringen är sedan dess spårlöst försvunnen och efterlyses nu av svenska och finska polisen.

Man vädjar nu till allmänheten för hjälp att lokalisera honom.

– Han har hållit sig undan lagföring i över ett år och vi tror på goda grunder att han gömmer sig i Finland eller Sverige, säger en inspektör på svenska polisens FAST-grupp.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Jani Kellokumpu, 36.

Det var den 19 juli 2016 som Jani Kellokumpu misstänks ha kört en personbil på väg 99 i Övre Kukkola i Haparanda kommun.

Jani Kellokumpu ska ha varit kraftigt påverkad och kört bilen i hög hastighet. Vansinnesfärden slutade i en krasch med en lastbil vilket ledde till att en person avled och en annan skadades svårt.

Dömd till två års fängelse

Kellokumpu greps och anhölls, på sannolika skäl misstänkt för dråp, försök till dråp, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Kellokumpu var vid tillfället även dömd för ett annat liknande brott sedan tidigare. Det var den 9 juli 2014 som han kraftigt alkoholpåverkad orsakade en trafikolycka som ledde till att en annan person avled. Han dömdes i oktober 2016 av Hovrätten i Övre Norrland till två års fängelse för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Men Jani Kellokumpu har inte suttit av det straffet, utan avvek innan verkställigheten inleddes.

Han är sedan försvinnandet efterlyst av polisen i Haparanda.

Tror han gömmer sig i Finland

Polisen misstänker att han kan gömma sig i Finland, vilket har lett till att finsk polis nyligen gått ut i media och efterlyst honom.

Jani Kellokumpu är för närvarande med på Finlands topp 10-lista över misstänkta rymlingar. Den svenska polisens FAST-grupp samarbetar med sina kolleger i Finland i ärendet.

– FAST Sverige arbetar med att lokalisera och gripa Jani Kellokumpu tillsammans med FAST-gruppen i Finland. Han har hållit sig undan lagföring i över ett år och vi tror på goda grunder att han gömmer sig i Finland eller Sverige, säger en inspektör på den svenska polisens FAST-grupp till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi behöver allmänhetens hjälp att lokalisera honom så att utredningen kan komma vidare.

Har du sett Jani Kellokumpu eller har upplysningar om var han kan befinna sig? Ring FAST-gruppens tipstelefon 010-563 55 40.

Du kan även kontakta den finska FAST-gruppen på +358 50 440 1800 eller [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Finland

Haparanda