Wolfgang Hansson

OS-förbudet kan gynna Putin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trots alla ryska fördömanden av förbudet att delta i vinter-OS är beskedet inte bara negativt för president Putin.

Han kan utnyttja bilden av en fientlig omvärld till att bli omvald med extra stor majoritet i presidentvalet om några månader.

OS-förbudet passar perfekt in i den verklighetsbild som Rysslands president målat upp för sina medborgare de senaste tio åren. En bild där omvärlden försöker ringa in och trycka ner ett Ryssland som åter försöker resa sig efter de svåra åren direkt efter Sovjetunionens smärtsamma och förödmjukande kollaps.

I Putins ögon vill USA och övriga västvärlden förhindra att Ryssland åter blir en stormakt att räkna med. Första tecknet på detta var, enligt honom, att USA bröt mot sitt löfte att utvidga militäralliansen Nato med de forna östländerna som tidigare ingått i Sovjetunionens militärallians Warszawapakten.

USA och EU:s försök att uppmuntra de forna Sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina att bli medlemmar i både Nato och EU sågs som en förlängning av den politiken. Putin invaderade Georgien för att sätta stopp för närmandet till väst och varna andra före detta Sovjetrepubliker. När Ukraina trotsade den varningen lät Putin annektera den ukrainska halvön Krim.

Rusade till väst

Beslutet att porta Ryssland från OS ses av Putin som en fortsättning på den politiken. Det gäller att på alla områden försöka stoppa Rysslands framfart.

Putin glömmer lätt att det inte var USA som tjatade på Baltikum, Polen med flera att bli medlemmar av Nato. Det var länderna själva som rusade till väst för att de fruktade att åter hamna under Moskvas tumme den dag Ryssland återhämtat sig. Detsamma gäller länder som Georgien och Ukraina som Ryssland kunde attackera tämligen riskfritt just eftersom de inte var med i Nato.

Problemet är att Kreml lyckats väldigt väl med att etablera den här bilden även bland vanliga ryssar, särskilt de som inte tillhör den intellektuella eliten i Moskva eller Sankt Petersburg.

Komplott

Putin har lyckats piska upp de nationalistiska stämningarna så mycket är många vanliga ryssar numera är övertygade om att det pågår en komplott mot dem. Att väst för att gynna sina egna intressen vill hålla tillbaka Ryssland.

För människor utanför Ryssland är det uppenbart att det pågått ett statligt sanktionerat system för att dopa många av landets elitidrottare för att därmed öka Ryssland status. Det har internationella utredningar visat de senaste åren.

Men Kreml har nästan fullständig kontroll över landets stora medier. Bilden de förmedlar är en helt annan. Där erkänner Ryssland enstaka misstag men menar att anklagelserna om en statligt styrd dopingkampanj är rena lögner i syfte just att smutskasta Ryssland.

Perfekt tajming

För Putin kommer OS-förbudet med nästan perfekt tajming. Han kan utnyttja beslutet för att bekräfta bilden av det förföljda Ryssland lagom till presidentvalet i mars nästa år. Med en yttre fiende blir det lättare att få ryssar att sluta upp bakom den populäre ryske presidenten.

Att Putin vinner presidentvalet är närmast en självklarhet. Dels har han undanröjt alla verkliga utmanare, dels är han populär.

Men han vill vinna stort och helst vinna stort utan att behöva fuska för mycket. OS-förbudet gör det paradoxalt lättare för honom att få folket bakom sig. Ryssen i gemen litar helt enkelt mer på Putin än på västvärlden eller internationella organisationer.

Ur den aspekten är det bra att förbudet inte är totalt utan att enskilda ryska idrottsmän som kan bevisa att de är rena får ställa upp. Men förbudet kommer ändå att tas emot med ilska av de flesta ryssar.

Ingen ånger

Putin har varit president sedan år 2 000. Författaren Masha Gessen har precis kommit ut med en bok om det totalitära Rysslands återkomst där hennes slutsats är att Putin vill sitta kvar vid makten för evigt. Under sina första år samarbetade Putin med väst. Senare har han dragit slutsatsen att det är lättare att behålla makten genom att skapa yttre fiender. Räkna därför inte med ursäkter och ånger från Kreml.

Snarare kommer klyftan mot väst att vidgas. Det är inte osannolikt att Rysslands uppträdande på den internationella scenen under åtminstone en tid blir mer aggressivt för att hämnas nesan med att bli uthängd och portad.

Publisert:

LÄS VIDARE