Nyheter

11/2 - nödnumrets dag

Av: 

Jon Demred

NYHETER

Oavsett var du befinner dig i Europa så är 112 det enda nödnummer du behöver. I dag, den 11/2, är numrets dag.

–Vi har fått bra uppmärksamhet på sociala medier, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

112-dagen uppmärksammas i hela Europa den 11 februari. Det är organisationen European Emergency Number Association som står bakom initiativet. Organisationen har de senaste fem åren uppmanat alla länder att informera om 112. Men dagen har firats längre än så. Redan 1997 började Finland uppmärksamma 112 på dagens datum.

Syftet med dagen är dels att uppmärksamma medborgare om när numret faktiskt ska användas och dels att numret fungerar i hela Europa, oavsett i vilket land du befinner dig i.

– I Sverige är vi bäst i Europa på att veta att man ska ringa till 112 vid en nödsituation inom landet. Men inte ens 50 % av svenskarna vet att numret även fungerar på Mallorcasemestern, säger Anders Klarström.

Bra uppmärksamhet i sociala medier

I Sverige sker inga fysiska manifestationer under dagen. SOS Alarm har i stället fokuserat på informationskampanjer i sociala medier.

– Jag tycker att det har varit bra medieuppmärksamhet, särskilt på sociala medier, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

Nödnumret 112 ska endast användas vid akut fara för liv, miljö eller egendom. Från 112 når man allt ifrån polis och ambulans till giftinformation.

Eldprov vid skogsbranden

I Sverige har vi tre andra nummer som ska användas i situationer som inte är akuta. Polisens 114 14, Vårdguidens 1177 och 113 13 som är ett informationsnummer vid kriser.

– Det är få som känner till 113 13, men det numret fick sitt eldprov vid den stora skogsbranden i somras, säger Anders Klarström.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: