Moderatorn: ”Vi lever i en lättkränkt tidsålder”

Jan Böhme är en av Flashbacks 125 moderatorer som ska hålla koll på att inga inlägg bryter mot forumets regler.

Aftonbladets granskning visar att hot, hets mot folkgrupp och förtal trots detta finns på Flashback.

– Det är risk att inget händer. Det är så jäkla många inlägg som skrivs på forumet så vi är beroende av användarnas rapporter, säger Böhme.

Jan Böhme kallar sig själv för professor i molekylärbiologi vid Strömstad Akademi.

Han är en av få som öppet pratar om sin roll på Flashback där han varit moderator sedan september 2008.

– Vi är rätt diskreta med exakt hur moderatorerna tillsätts, säger han hemlighetsfullt.

Hur ofta stängs någon av?

– Det finns olika nivåer på avstängningar. Men det är rätt många som stängs av. Det stängs av flera per dag.

Men det är väl bara att starta ett nytt konto med en ny mejladress?

– Vi är ganska duktiga på att känna igen folk. Regel 1:07, säger han nöjt och syftar på att missbruk av alternativa konton är förbjudet.

Programledare och andra känner sig kränkta, förtalade och blir ibland hotade på Flashback. Är det bra det?

– Gränsdragningsproblematiken skulle bli oöverstiglig om man skulle ta bort allt som folk känner sig en smula ledsna i ögat för. Det enda praktiska sätt som man kan moderera ett sådant här forum är med autistiskt strikta regler. Det är extremt viktigt att moderatorerna inte modererar efter åsikter.

Ska man ta bort inlägg med grova påhopp?

– Det är väldigt lätt att kasta ut barnet med badvattnet när man gör sådant. Om man skulle ha en regel mot grova påhopp och beskyllningar så har vi ett litet problem i ett forum som heter företagsskvaller där det ofta finns ganska viktig och relevant information om ohederliga företagare och andra typer av blåsare som man ska akta sig för.

Jan Böhme menar att Flashback fungerar som en åsiktskorridor.

– En hel del av den politiska aggressiviteten på Flashback handlar om saker och ting som skulle vara helt godkända om det hade riktats åt ett annat håll. Det kanske är därför det är viktigt att Flashback finns.

Att alla användare är anonyma är en förutsättning för att Flashback ska fungera.

– Sen är det så att högerkantssidan dominerar mer på Flashback än vad den gör i den totala opinionen. Det beror på att högerkraftssidan åtminstone tills nyligen inte haft några möjligheter att göra sig gällande i mainstreammedia och vad fan ska de göra då?

Yttrandefrihet är en sak men det är en annan att hota och kränka någon. Eller ska man värna om det också, att hota och kränka folk?

– Det beror på. Kränka kan vara vad som helst. Vi lever i en lättkränkt tidsålder, yttrandefriheten lever trångt där allt inte får sägas.

Vad säger du om de grova rasistiska kommentarer som finns i forumet?

– Vi har en regel som heter 1:03 som förbjuder hets mot folkgrupp. Den har vi därför lagen om elektronisk anslagstavla säger att tillhandahållaren av elektronisk anslagstavla är ansvarig för att ta bort. Om man anser att det förekommer hets mot folkgrupp i forumet ska man rapportera inlägget.

Så om ingen rapporterar det så står det kvar?

– Det är risk att inget händer. Det är så jäkla många inlägg som skrivs på forumet så vi är beroende av användarnas rapporter.

Publisert: