Sverigedemokraterna

SD emot skydd för barn i EU-omröstning

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

”Hoppas anledningen är att de inte visste vad de gjorde”

Plenisalen i Europaparlamentet.
Plenisalen i Europaparlamentet.

Haagkonventionen ska skydda barn som kidnappas internationellt.

Men SD:s två EU-parlamentariker röstade emot att fler länder ska ansluta sig – något som inte ens högerextrema Front National valde att göra.

– Det är bisarrt. Det går över mitt förstånd, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

I onsdags röstade Europaparlamentet om att låta åtta länder ansluta sig till Haagkonventionen om bortförda barn.

Le Pen lade ned rösten

Sverige tillträdde 1989 och i dag är 83 andra länder anslutna. Det internationella avtalet ska förebygga och lösa fall där barn förs bort över landgränserna, ofta i samband med separationer.

Om ett barn förts till något av länderna som undertecknat konventionen, kan utrikesdepartementet hjälpa till för att återföra barnet.

Formellt klubbar EU-parlamentet igenom nya länders anslutningar. I onsdags var det dags för Gabon, Andorra, Seychellerna, Ryssland, Albanien, Singapore, Marocko och Armenien.

Röstsiffrorna blev som väntat överväldigande för att länderna ska vara med: ungefär 655 för och 45 emot, i varje enskild omröstning för respektive land. Ett fåtal ledamöter avstod – däribland franska högerextrema partiet Front Nationals ledare Marine Le Pen.

”Bisarrt”

Men svenska Sverigedemokraterna fanns med i den lilla gruppen som röstade emot. Moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är upprörd:

– Det är bisarrt. Jag blev väldigt förvånad och förbannad när jag såg att de två svenskarna från SD fanns i den lilla gruppen som röstade emot. Emot att man har en rättsordning som gör det lättare för föräldrar, som har vårdnaden av sina kidnappade barn, att inte förlora dem. Det övergår mitt förstånd, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas någonstans att de bara är inkompetenta och sitter i EU-parlamentet och inte vet vad de gör, även om det måste kännas märkligt för alla dem som röstat dit dem. Men om de medvetet tagit det här beslutet är det väldigt allvarligt.

”SD är extrema”

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S):

– Det här visar hur extrema Sverigedemokraterna är. Det är uppenbart när andra i deras egen grupp har en helt annan position. Le Pen och Front National tar en mellanposition och lägger ned sina röster.

– Jag vet inte om de har några argument för det. De två svenskarna sticker ut. De markerar tydligare än de flesta andra på vilken högerkant de befinner sig, säger Ulvskog.

Europaparlamentarikern Malin Björk (V) säger att frågan handlar om man försvarar barns rättigheter eller inte.

– Sverigedemokraterna försvarar varken barns rättigheter, mänskliga rättigheter eller kvinnors rättigheter. Jag tycker det här visar hur extrema de är. Haagkonventionen är en internationell rätt som vi måste försvara, respektera och välkomna att fler länder ansluter sig till.

Winberg: Ska inte ligga hos EU

EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) meddelar via sms att hon och kollegan Peter Lundgren röstat som de gjorde av principskäl:

"Vi välkomnar naturligtvis att fler länder ansluter sig till Haagkonventionen och står upp för barn som kidnappas internationellt. Dock anser vi att den formella beslutsordningen inte ska ligga på EU-nivå utan det är en fråga som ska ligga på internationell nivå och hanteras av de anslutna länderna inom Haagkonventionen."

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Christofer Fjellner

EU-parlamentet

EU