Nyheter

Säpo: Känner till IS-hot mot Sverige

Av: 

John Granlund

NYHETER

Mannen påstår sig vara anhängare av IS – och hotar Sverige med krig i direktsänd tv.

Nu har Säpo dragit öronen åt sig.

– Vi känner till att det har framförts, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Filmklippet från den kristna arabiska satellit-tv-kanalen Al Hayat TV sprids på nätet sedan några dagar tillbaka.

Det var i förra veckan som programledaren Rachid Hmami i direktsänd tv telefonintervjuade en man som påstår sig vara anhängare av IS, Islamiska staten - terrorarmén som nu härjar i Irak och Syrien.

"Kommer att kriga"

Mannen kallar sig för Sheikh Ahmed, säger sig befinna sig i Sverige, och uttalar stöd för att IS:s krig borde spridas i världen.

– Till sista dagen i våra liv ska vi kriga mot Sverige och hela Europa.

– Vi kommer att kriga var än ni befinner er, även om det vore Sverige, tills ni säger att det finns ingen Gud förutom Gud.

Filmklippet har väckt uppståndelse och sprids nu på sociala medier.

Aftonbladet erfar att flera polisanmälningar från privatpersoner kommit in till polisen runt om i landet med anledning av filmklippet - och att de förts vidare till Säkerhetspolisen.

Säpo bekräftar

På Säkerhetspolisen bekräftar man att man känner till filmklippet.

– Vi känner till att det har framförts ett budskap i förra veckan i direktsänd tv i ett annat land som är i linje med det du säger. De uppgifterna känner vi till, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Hon vill inte uppge vad Säkerhetspolisen gjort för bedömning av tv-intervjun.

– Vi går inte in på vilken bedömning vi gör i enskilda fall eller om det pågår en utredning för då skulle vi avslöja vad vi fokuserar vår kapacitet på. Men vi tar all info vi får in på allvar. Generellt så har vi just nu ett större inflöde av tips från allmänheten. Det är många som är upprörda med anledning av filmer och annan information som sprids och delas på internet med koppling till situationen i Syrien, säger Sirpa Franzén.

Måste utredas

Magnus Ranstorp, terrorforskare och chef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, säger att Säpo troligen har ganska god koll på mannen.

– De har värderat det här och har säkerligen också identiteten på personen som har uttalat sig om detta. Tycker de att det är tillräckligt intressant så kanske de pratar med personen i fråga om vad han menar med detta. Allt avgörs ju om den här personen har dykt upp i de här sammanhangen tidigare och vem den här personen känner, säger Magnus Ranstorp.

Han ställer sig skeptisk till mannens uttalanden.

– Själva forumet gör mig väldigt skeptisk till att det här är riktigt på allvar. Att någon av mer extrema åsikter uttalar sig i en kristen tv-kanal. Men naturligtvis måste Säkerhetspolisen utreda det här och göra en helhetsbedömning.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: